Kutathatja-e Google a betegadatokat?

Kutathatja-e Google a betegadatokat?

2017. május 18. 10:13, Csütörtök
A cég leányvállalata alkalmazást fejlesztett ki a brit egészségügyi rendszer számára, cserébe hozzáfért a páciensek adataihoz. Ennek nem mindenki örül.

A Deep Mind a mesterséges intelligenciát kutatja és régóta együttműködik az NHS brit egészségügyi rendszerrel. A szakemberek egy olyan programot írtak, amely segíthet az orvosoknak a kezelésekben és amelyet több londoni kórházban is kipróbálhattak az orvosok és az ápolók. A Streams nevű szoftver többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy egy adott beteg hajlamos-e például a veseelégtelenségre vagy sem. Az NHS adatai alapján Nagy-Britanniában évente 40 000 ember hal meg emiatt, holott negyedüket meg lehetne menteni.

A Royal Free kórházcsoport közölte, hogy az alkalmazással kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak. Problémát csak az jelent, hogy a Google az együttműködésért cserébe hozzáférhetett 1,6 millió helyi beteg adataihoz, mert azok segítségével tanították be a programot. A brit egészségügyi minisztérium adatvédelmi biztosa levelet írt a Royal Free vezetőjének és abban azt taglalta, hogy a páciensek információinak elérhetővé tétele nem megfelelő jogalap alapján történt. A vélemény azért fontos, mert bekerült az IOC brit adatvédelmi hivatal vizsgálatába is, az IOC pedig már gőzerővel készíti a jelentését, amelyet hamarosan lezárhat.


A vita leginkább amiatt bontakozott ki, mert egyes vélemények szerint a Deep Mind köteles lett volna mind az 1,6 millió betegtől beleegyező nyilatkozatot kérni az adatuk felhasználásával kapcsolatban. E lépés kihagyása a brit jog alapján ugyan legális, de csak akkor, ha az adatokat közvetlen egészségügyi kezeléshez használják fel. A Deep Mind álláspontja az volt, hogy ebben az esetben ez történt. Az adatvédelmi szakemberek viszont úgy vélték, hogy az információkat nem közvetlen betegkezelésekhez használták fel, hanem a Streams betanítására, "edzésére".

A Royal Free úgy reagált, hogy ez a projekt az első ilyen jellegű kezdeményezés volt az NHS-en belül és mindig vannak olyan leckék, amelyeket az úttörőmunka során meg kell tanulni. A Deep Mind egyik szóvivője hozzátette, hogy az adatokat sosem alkalmazták kereskedelmi célokra és nem ötvözték a Google termékeivel, szolgáltatásaival vagy reklámokkal sem, s ilyen lépésre a jövőben sem kerül majd sor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások