A Fuchsia válthatja az Androidot

A Fuchsia válthatja az Androidot

2018. július 29. 09:38, Vasárnap
Hosszú távon az új operációs rendszerre építhet a Google, a beszédvezérlés és az asszisztens-funkciók kaptak prioritást.

Az már 2016 augusztusában egy IRC-beszélgetés során ismertté vált, hogy új operációs rendszeren dolgozik a Google. A hír tavaly májusban megerősítést nyert, sőt, még az is kiderült, hogy a Fuchsia nevű szoftver egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. Áprilisban a Google nyilvánosságra hozta az új operációs rendszerének kézikönyvét a fejlesztők számára. A dokumentum legfontosabb megállapítása az volt, hogy a Fuchsia OS nem Linux.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség most először beszélt olyan emberekkel, akik az eddiginél több információval rendelkeztek az új operációs rendszer fejlesztésével kapcsolatban. A mostani hír megerősítette az eddigi kiszivárgott legtöbb dolgot. A Fuchsia erősebben épít majd a beszéden alapú interakciókra és gyakrabban fog kapni biztonsági frissítéseket. A fő elképzelés az, hogy a szoftvert három éven belül alkalmazni lehessen a beszédasszisztensekkel ellátott, hálózatba kötött hangszórókon.

A fejlesztőcsapat azon dolgozik, hogy öt éven belül a Fuchsia leváltsa az Androidot. Az operációs rendszeren több mint száz szakember dolgozik. Még vannak belső viták a szoftver dizájnja és funkciói kapcsán, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a Google vezetői nem határoztak meg konkrét ütemtervet. Az álláspont egyelőre az, hogy a Fuchsia egy kísérleti program és egy új kernelre fog épülni, amelynek a neve Magenta lesz és amelyet a Google fejlesztett ki. A konszern egyébként cáfolta azt a korábban kiszivárgott információt, hogy össze akarná vonni az Androidot és a Chrome OS-t. Ezzel kapcsolatban már tavaly júniusban Stephen Hall, a 9to5 szerkesztője azt közölte, hogy egyes források szerint az Andromeda néven futó hibrid szoftver – amely az Android és a Chome OS platformot egyesítette volna – végül mégsem készül el, az ezzel kapcsolatos munkálatokat ugyanis a Google vezetői leállították.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások