Valós időben felismerhetők a hamisított videók

Valós időben felismerhetők a hamisított videók

2019. május 16. 23:13, Csütörtök
Olyan dolgokkal, mint a pislogás, kiszűrhető, hogy melyik felvétel valódi és melyik nem.

A un. deepfake-anyagok számítógéppel generált álló- és mozgóképek, amelyeket meglévő fotókból és videókból készítenek. Így lehet valósághű felvételeket gyártani például ismert személyekről. Ezek lebuktatására az Albany Egyetem munkatársai kifejlesztettek egy olyan szoftvert, amely képes azonosítani a hamis videókat. A program kis részletek segítségével szűri ki, hogy melyik tartalom valódi és melyik nem. Siwei Lyu kutatásvezető elmondta, hogy csupán 500 képre vagy 10 másodperc videóra van szükség ahhoz, hogy létre lehessen hozni egy teljesen valósághű hamis tartalmat. Ilyen anyag gyakorlatilag bárkiről készíthető, aki valaha feltöltött magáról legalább egy képet a közösségi oldalakra.


Az egyik első deepfake-videó Obama szájába adott nyilvánvaló valótlanságokat

Az Albany Egyetem kutatócsapata a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) megbízásából készítette el a szoftvert. Lyu kiemelte, hogy a deepfake-videók esetében az az egyik árulkodó jel, ha a felvételen szereplő személy egyáltalán nem vagy csak ritkán pislog. Ez arra vezethető vissza, hogy gyakran nem érhető el a hamisítók számára elegendő olyan kép, amelyen az érintett szemei csukva vannak, hiszen ilyen fotót senki nem tölt fel magáról, vagy másról. Ezért az illetőt a legtöbbször nyitott szemekkel jelenítik meg. A program figyel a nem természetes arc- vagy fejmozdulatokra is. További árulkodó tényező lehet, ha az arcból hiányoznak kisebb részletek, a bőr gyakran túl puha vagy a hajból hiányoznak részek. A fogak pedig sokszor úgy néznek ki, mint egy fogsor egyik fehér eleme.

A DARPA az alkalmazás és a megalkotott eszközök alapján olyan szűrőket akar megalkotni, amelyek segítségével eltávolíthatók az internetről a hamis tartalmak, azok ugyanis akár propaganda és választás-manipulálási célokra is felhasználhatók. Lyu úgy vélte, hogy az emberek a jövőben érzéketlenek lesznek a deepfake-anyagokra, ezért kétségbe vonta, hogy ezek a felvételek komoly veszélyt fognak jelenteni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások