A tengeri élővilágot is megrázta a dinóölő aszteroida

A tengeri élővilágot is megrázta a dinóölő aszteroida

2019. november 3. 11:39, Vasárnap
A tengeri élővilágot is megrázta a dinóölő aszteroida A becsapódás ugyanis szinte azonnal jóval savasabbá tette az óceánokat.

A Chicxulub-kráter, valamint a dinoszauruszok kihalása kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy ezen állatok utolsó napját is felvázolták már, a napokban azonban egy újabb tanulmány látott napvilágot, amelyben kifejezetten a tengeri élővilággal foglalkoznak, kiemelve, hogy a fontos esemény itt is radikális változásokat eredményezett.

A német kutatók által közzétett anyag szerint a 66 millió évvel ezelőtti esemény szinte azonnal savasabbá tette az óceánokat, ezzel tehát nem a korábban gondolt, jóval lassabb és fokozatosabb folyamat eredményeként ment itt végbe a változás, valamint a meglévő élővilág szinte teljes kipusztulása. A tengeri élővilág ehelyett hasonlóan gyors változáson ment keresztül, mint ami a szárazföldön is bekövetkezett, amit az is alátámasztani látszik, hogy a becsapódás előtti időszakból nem jelentkezett savasodásra utaló jel. Az óceánok pH-értékében megfigyelhető gyors csökkenés tehát a kénben gazdag kőzet robbanásai, valamint az ezt követő savas eső, nem pedig a konkrét eseményt megelőző és azt követő vulkanikus aktivitás miatt ment végbe.

A savasodás egyértelműen az úgynevezett kréta–tercier kihalási esemény kapcsán következett be, erre konkrét bizonyítékot szolgáltatnak az apró planktonok, a likacsosházúak fosszilis maradványai, amelyek többek között egy hollandiai barlangból kerültek elő. Az itt megtalálható bór izotópjainak részletes vizsgálata ezt az egybeesést mutatja számunkra, ezzel kapcsolatban pedig a szakemberek kiemelték, hogy meglehetősen ritka leletről van szó, amelyet az tesz különlegessé, hogy vastag üledékes réteg rakódott le itt egyszerre. A likacsosházúak kihalásával számos egyéb tengeri faj is hasonló sokkon ment keresztül, bár egyes példányok túlélték az időszakot – a veszteség a fajok számát tekintve 50 százalék körül lehetett, amit több millió éven keresztül tartó, hosszú periódus követett, lassú helyreállódással.

A szakemberek hozzáteszik ehhez, hogy a szén, olaj és földgáz elégetésével a pH-érték még ennél is nagyobb mértékben zuhanhat, ami komoly következményekkel járhat a tengerek élővilágára nézve.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások