Gyorsan olvad a grönlandi jég

Gyorsan olvad a grönlandi jég

2019. december 25. 14:27, Szerda
A friss anyag szerint az eddigi legrosszabb előrejelzések válnak valóra.

A napokban jelent meg a Nature magazin oldalán egy újabb részletes tanulmány, amelyben mintegy 50 intézet csaknem 100 kutatója közli az eddigi adatok feldolgozásának eredményét, valamint az ebből levont főbb következtetéseket. A mérések alapján még gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró, ahogy azt eddig gondoltuk, ezzel pedig valóban a legrosszabb alternatíva valósul meg.

A NASA, valamint az ESA által támogatott nemzetközi csoport összesen 26, egymástól független műholdas mérést vett alapul, amelyek segítségével egy közös adatbázisba terelve vázolták fel, hogy az elmúlt 26 év során miként alakult az olvadás üteme és kiterjedése, illetve hogy ez az olvadási folyamat mennyiben járul hozzá az óceánok vízszintjének növekedéséhez. Leszögezik, hogy megcáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltatnak ezzel a kedvezőtlen folyamat zajlására, és kiemelik, hogy a megfigyeléseken alapuló eredmények szerint a Grönland felszínének háromnegyedét borító jégtakaró ezen időszak alatt 3,8 billió tonna jeget vesztett el, ennek következtében pedig nagyjából 1 cm-rel emelkedett meg az óceánok szintje.


A fenti hatalmas mennyiséget úgy jellemzik, hogy ez gyakorlatilag évente 120 millió, olimpiai szabványnak megfelelő medencényi vízzel gazdagította az óceánokat, bár ez önmagában még nem teszi könnyebben megemészthetővé a teljes adatot. Fontos azonban, hogy az elmúlt időszakban további 6 millió fővel többen lettek azok, akik ki vannak téve a gyakori áradásoknak, az évszázad végéig pedig csak a grönlandi jég további olvadása mintegy 100 millió embert ad majd ehhez a kategóriához. A folyamat egyre gyorsulni látszik, hiszen míg a kilencvenes években évente 25 milliárd tonna jég olvadt itt el, mostanában ez már évente 234 milliárd tonnára rúg, komolyabb fordulatot pedig nem is várhatunk.

Állításuk szerint ezzel az elkövetkező 80 évre vonatkozó jóslatok közül a leginkább borúlátónak minősülő válhat valóra, ezért további javaslatokkal fordulnak majd a klímaváltozás kérdésére fókuszáló nemzetközi (kormányközi) panelhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások