Központi digitális pénzen dolgoznak a jegybankok

Központi digitális pénzen dolgoznak a jegybankok

2020. január 23. 09:51, Csütörtök
A Facebooknak azonban nem csupán ezen európai tervektől, hanem a Libra projekt támogatóinak elszivárgásától is tartania kell.

Az Európai Központi Bank mellett az eurózónába tartozó államok, valamint Anglia, Kanada, Svédország és Svájc központi pénzintézetei, illetve a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) egy olyan együttműködést indítottak el, amelynek célja egy digitális jegybanki fizetőeszköz létrehozása. A felek egy új munkacsoport keretében akarják összesíteni azokat az érveket, amelyek egy digitális deviza bevezetése mellett szólnak. A csoportot Benoit Coeure, az Európai Központi Bank volt igazgatója fogja vezetni.

A programot azután hívták életre, hogy ismertté vált a Facebook Libra nevű kriptovaluta-projektje. Ezt követően Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője azt szorgalmazta, hogy a központi pénzintézetek járjanak az élén a digitális pénzek fejlesztésében és tudomásul kell venniük, hogy ezekre a fizetőeszközökre kereslet van, amelyre reagálni kell.

Időközben kiderült, hogy a Libra program támogatóinak táborából a Vodafone is kihátrált. Mint ismeretes, tavaly októberben a Visa, a Mastercard, a PayPal, a Stripe, az eBay és a Mercado Pago már hátat fordítottak a Librának. Most a Vodafone egyik szóvivője közölte, hogy a csoport kilép a Libra Szövetségből és a jövőben inkább a saját mobil fizetési rendszere, az M-Pesa fejlesztésére fog összpontosítani. A Libra Szövetség úgy kommentálta a hírt, hogy a támogatók elvesztése semmit sem változtat a projekten.

2018 szeptemberében Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke rámutatott arra, hogy az Európai Központi Bank korábban világosan jelezte: az eurózónában csak egyetlen valuta van és az az euró. Svédország már akkor állami kriptovaluta bevezetését tervezte. Tavaly novemberben egy kiszivárgott dokumentumból világossá vált, hogy az Európai Unió szabályozná a digitális pénzeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások