Egy évet csúszik az SLS-rakéta

Egy évet csúszik az SLS-rakéta

2020. március 11. 08:52, Szerda
Ez pedig a Hold-küldetésre is hatással lesz, bár még reménykednek a határidő tartásában.

A NASA az elmúlt néhány hónapban mintha óvatosan jelezni próbálta volna, hogy nem teljesen biztosak a korábban meghatározott menetrend követésében, hiszen bár az Orion-kapszula megtette első rövidebb útját, az SLS-rakéta esetében számíthattunk további késedelmekre. Ez így is lesz, emiatt pedig az első lépés nagyjából egy évet csúszni fog.

A napokban kerítettek sort egy fontos találkozóra, amelynek során az Artemis-program főbb lépéseiről is szót ejtettek. Ennek keretében térne vissza az amerikai ügynökség a Holdra, bár az első két lépésben legénység nélkül, majd pedig személyzettel együtt próbálnák ki a vadonatúj párost, amelynek először bizonyítania kell, mielőtt megpróbálkoznának a hosszabb, jóval összetettebb úttal. Ezzel kapcsolatban most azt tudhattuk meg, hogy az első küldetés (Artemis 1) 2020 novembere helyett csak 2021 második felében jön majd el, az SLS ugyanis további csúszást szenved el. Ez persze közvetlen módon van hatással a második és a harmadik lépésre is, bár az illetékesek továbbra is reménykednek abban, hogy a 2024-es határidőt (amelyet Mike Pence alelnök egy rövid beszédben hozott előre 2028-ról, alaposan meglepve ezzel a NASA-t) végül mégis tartani tudják majd.


Azt is elárulták emellett, hogy az elkövetkező 9-12 hónapban a személyzet Holdon való landolását lehetővé tévő rendszeren zajlik majd komoly munka, itt ugyanis nagyon közel vannak a konkrét szerződések megkötéséhez. Mintegy tucatnyi partnerrel dolgoznak együtt, közülük fogják kiválasztani az ideális jelöltet, ezzel együtt pedig átadva számukra a pontos követelmények listáját és a kívánt dizájn előzetes terveit. A Gateway-állomással kapcsolatos szerződéseket is hamarosan megkötnék, itt az ISS-szállításokhoz hasonló küldetéseket kell elképzelnünk, de eközben zajlik a munka a második összetettebb fázis, vagyis az Artemis 3 utáni időszak terveinek, azok részleteinek kidolgozásán, amit szintén nem szabad elhanyagolniuk.

Ezzel kapcsolatban nagyjából 1 hónapon belül ígérnek további részleteket, így a közeljövőben azt is megismerhetjük, hogy mivel készülnek a Holdra való visszatérés után.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások