Képminőségi korlátozás jön a stream-platformokon

Képminőségi korlátozás jön a stream-platformokon

2020. március 19. 22:01, Csütörtök
Az Európai Unió felvette a kapcsolatot a Netflix vezetőjével.

Az Európai Bizottság attól tart, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekedett videostream-forgalom nehéz helyzetbe hozhatja az internetet. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa ezért megkereste Reed Hastings vezérigazgatót, a Netflix első emberét, hogy rájöjjenek, miként lehetne csökkenteni a világháló leterheltségét. Az az ötlet is szóba került, hogy ebben az időszakban automatikusan csökkenteni kellene a stream-szolgáltatásoknál a generált adatforgalmat, ezt pedig úgy lehetne leginkább elérni, hogy a leadott felvételek nem nagy felbontásúak (HD), hanem SD felbontásúak.

A nagyobb képfelbontásnál élesebb a kép, mert több képpontot jelenítenek meg, de ez ugyanakkor több adat átvitelével is jár. A HD képminőségért az ügyfelek több pénzt fizetnek. A Netflix egyébként a HD képminőséghez legalább 5 Mbps-os sávszélességet ajánl, míg a szabvány felbontáshoz 3 Mbps-ot. Ezzel szemben az Ultra HD felbontásnál már legalább 25 Mbps-os sávszélesség kell.

Az Európai Bizottság nem csupán a Netflixszel vette fel a kapcsolatot és arra szólította fel a piaci szereplőket, hogy működjenek együtt az internetszolgáltatókkal és a rendelkezésre álló szélessávú kapacitásokhoz igazítsák a forgalmukat azért, hogy adott esetben az online videojátékok vagy a stream-ajánlatok ne korlátozzák az otthoni munkavégzését és ügyintézést.

A rendkívüli helyzetben egyre jobban terjed az otthoni munkavégzés és tartalomfogyasztás. Svájcban már felmerült, hogy adott esetben elrendelhetik a stream-platformokhoz való hozzáférések blokkolását. Spanyolország szintén megfontolt internetezésre szólította fel a felhasználókat és jelezte, hogy napközben a sávszélességet az otthonról dolgozók és tanulók számára biztosítják elsősorban. Elvárják továbbá, hogy az online videojátékokról, a stream-szolgáltatások használatáról és a nagy méretű fájlok letöltéséről, illetve továbbításáról lemondjanak az emberek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások