Új internet­architektúrát javasolt az ENSZ-nek Kína

Új internet­architektúrát javasolt az ENSZ-nek Kína

2020. április 2. 14:15, Csütörtök
Egy új technológia csúcstechnikájú innovációkat tehet lehetővé.

A Huawei, a China Telecom, valamint a kínai ipari és információtechnolgiai minisztérium azt javasolták az Egyesült Nemzetek Szervezete mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU), hogy vezesse be a New IP nevű technológiát, amely új internetarchitektúraként a nemzetállamok számára minden korábbinál egyszerűbbé tenné a lakosság internethasználatának az ellenőrzését.

A kínai konszernek a jelenleg használt TCP/IP technológiát "instabilnak" és "nagyrészt nem megfelelőnek" minősítették abból a szempontból, hogy képes-e digitális világgal szemben támasztott követelményeknek 2030-ban megfelelni. A társaságok álláspontja szerint ezzel a rendszerrel csak nagyon nehezen lehet megvalósítani az önállóan közlekedő autókat vagy a dolgok internetét. A Nemzetközi Távközlési Egyesülettől ezért azt várják, hogy hosszú távú perspektívát kínáljon és vállalja fel a jövő internetének kialakításával kapcsolatos felelősséget.

Bár a Huawei és a China Telecom hangsúlyozta, hogy az állami ellenőrzések nem képeznék a New IP részét, s a kapcsolódó szabvány kifejlesztésének globális egyetértésen kell alapulnia, számos bírálat érte a vállalatokat a javaslat miatt. Az ITU egyik névtelenül nyilatkozó brit delegáltja például kijelentette, hogy a felszín alatt komoly harc zajlik arról, hogy milyen legyen a jövő internete. Két egymással versenyző vízió van: az egyik alapján szabad és nyitott világháló kellene, amelyhez nem férhetnének hozzá a világ kormányai, míg a másik szerint a kabinetek komoly mértékben szabályozhatnák az új internetet.

Az Oxford Information Labs nevű kiberbiztonsági cég óva intett attól, hogy a New IP-t mélyen beágyazzák a jövő világhálójába, mert a kínai technológia centralizált ellenőrzésekhez vezetne mind a hálózat, mind a felhasználók vonatkozásában, s ez alapvetően hatással lenne a biztonságra és az emberi jogokra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások