Pénzözönt hoz az 5G a Huawei számára

Pénzözönt hoz az 5G a Huawei számára

2020. május 4. 08:50, Hétfő
A kínai megrendelések hatalmas mennyiségű bevételt hoznak, a korlátozások nem fontosak.

A Huawei ellen meghozott amerikai szankciók kapcsán nemrég arról olvashattunk, hogy az első számú kínai telefongyártó már gyakorlatilag megkerüli a szoftveres korlátozásokat, bár ez még önmagában nem jelenti a teljes megoldást. A nyugati (elsősorban USA-beli) kritikák ellenére azonban úgy tűnik, hogy az 5G terjedése is kedvez a cégnek, hiszen a számukra hazai piac óriási lehetőségeket kínál a további terjeszkedésre.

Miközben az ázsiai ország az új koronavírus-járvány lecsengése utáni helyzetből igyekszik kimászni (és elkerülni egy esetleges második hullámot), a Huawei számára komoly pozitív tényező, hogy az ottani szolgáltatók hamarosan óriási pénzeket ölnek majd az 5G-hálózatok kiépítéséhez, azok további kiterjesztéséhez szükséges eszközök beszerzésébe. A Bloomberg most közzétett beszámolója szerint az elkövetkező 5 évben összesen mintegy 170 milliárd dollárt fordítanak majd erre a célra, a nagy kínai mobilszolgáltatók pedig a Huawei megoldásait részesítik előnyben. Jó példa erre, hogy a China Mobile 5 milliárd dolláros keretéből 3 milliárd jut ennek a cégnek, míg a második helyezett ZTE 1,51 milliárdot, a harmadik Ericsson pedig 579 millió dollárt kap hasonló célra.


Azt még a nyugati kritikusok is kénytelenek elismerni, hogy az 5G terén a gyártó egy-másfél éves előnyre tett szert, egyes hírek szerint pedig a Cisco és az Oracle is azt volt nemrég kénytelen közölni az amerikai illetékesekkel, hogy sem idejük, sem pedig pénzük nincs a meglévő lemaradás gyors behozására. A tengerentúlon még a Nokia és az Ericsson állami felvásárlásának ötlete is felmerült, egyelőre azonban marad a frusztráció, amit elsősorban az generál, hogy az amerikai fél nem szívesen hagy másnak teret a globális lehallgatás szegmensében, itt szeretnének továbbra is az abszolút első helyen maradni. A kínai kormányzat persze a gazdaság újraindításában is nagy szerepet szán az ötödik generációs platformnak, erre számos új szolgáltatás épülhet majd, nem beszélve a kapcsolódó mobilos alkalmazásokról.

Az 5G kapcsán a napokban arról is írtunk, hogy ez a technológia lett az új ellenség, ami viszonylag gyorsan ki is váltotta a komoly ellenlépéseket. A YouTube például most egyszerűen letiltotta az összeesküvés-elméleteket terjesztő videókat, amivel nyilván további ellenérzéseket generálnak, bár nem kétséges, hogy az ezen teóriákat elfogadó személyek véleményét nem igazán lehet majd megváltoztatni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások