Gyenge film lett A Halhatatlan Gárda

Gyenge film lett A Halhatatlan Gárda

2020. július 22. 15:27, Szerda
Dráma vagy akció? Sajnos a készítők sem tudták eldönteni a Netflix újabb nagyszabású alkotásában, melyet még Charlize Theron sem ment meg a középszertől.

A Netflix felfutásával eleinte mindenki nagyon jól járt, hiszen olyan filmek/alkotások kerülhettek a közönség színe elé, mint Az ír vagy éppen A két pápa. Sajnos az utóbbi hónapokban elég komoly mélyrepülés figyelhető meg a felhozatalban, hiszen a COVID-19 miatt a mennyiség lett a fontos. Persze a korábban bemutatott Eurovíziós Dalfesztivál - A Fire Saga története még kivételt képez, ám Az eltévedt golyó vagy akár a Mark Wahlberg-féle Spencer már elég kellemetlen érzéseket okozott nézésük közben.

Sajnos az agyonreklámozott A Halhatatlan Gárda is az utóbbi csoportba tartozik. Adott egy szuper és zseniális színésznő, aki már számos alkalommal bizonyította, hogy képes egy "tökös" nőt eljátszani (Mad Max, Atomszőke). Szóval elméletileg a Gárdát vezető Andy szerepét is kisujjból ki kellett volna, hogy rázza, ám ez az ostoba és tanácstalan forgatókönyv miatt nem sikerülhetett. A sztori szerint léteznek "halhatatlan" lények a világon, akik hol óvnak minket, hol éppen ártanak nekünk. Gárdának nevezik magukat és zsoldosakciókkal szereznek pénzt az életükhöz.

Az utolsó azonban balul sül el, kiderül féltve őrzött titkuk - ráadásul egy új halhatatlan is felbukkan. Alapjaiban ez egy jó kezdés lenne, hiszen innen lehet egy kőkemény akciófilmet készíteni vagy éppen egy, inkább a halhatatlanság hátrányaival foglalkozó történetet kiagyalni. Sajnos azonban a készítők a két szék között a földre huppantak, ugyanis A Halhatatlan Gárda akciófilmnek nem elég akciódús, drámának pedig túlságosan felszínes.


De kezdjük a legfontosabbal, a karakterekkel. Viszonylag nehéz úgy izgalmas akciót/drámát készíteni, hogy közben magukra hagyjuk a főszereplőt. Hiába remek színésznő Theron, ha itt nem igazán tudja, mit is várnak el tőle a kamera túloldalán. Láthatóan jól hozza az akciókat, azonban a drámai részeknél nincs igazán jelen. Az idő 70 százalékában a karakterének teljesen ellentmondó cselekedetekre szánja el magát. Társaira pedig sajnos kár is szót vesztegetni, igazából semmi szerepük a sztori alakulásában.

A gonosztevő pedig szintén inkább röhejes mint ijesztő. Még ha az indokait meg is értjük, akkor sem tudunk drukkolni senkinek sem, mert olyan szinten kidolgozatlanok a karakterek. A több, mint két órás filmből 20 perc az akció, amelyek se nem látványosak se nem izgalmasak. Láthatóan a drámai vonal jobban tetszett a direktornak, azonban a forgatókönyv nem tette lehetővé a karakterek mélyebb kibontását. Így egydimenziós harcosok csapnak össze egymással, hogy a háttértörténet nélküli gonosztevővel is leszámoljanak.

De azért ne legyenek kétségeink, a végén természetesen felvezetik a folytatást. Ami - mivel jelen pillanatban A Halhatatlan Gárda a legnézettebb film a Netflix kínálatában - még akár el is készülhet. Az azonban biztos, hogy egy ilyen kezdés után valami hatalmas változtatást kell eszközölni a történetben és a karakterekben, mert csúnya bukta lesz a vége.

Listázás a fórumban