Saját lopakodót fejleszt Japán

Saját lopakodót fejleszt Japán

2020. július 20. 22:42, Hétfő
Bevásárolnak az amerikai típusból, de eközben saját gépet is fejlesztenek.

A japán védelmi minisztérium a napokban tette közzé legfrissebb anyagát, amelyben összefoglalják a szigetország katonai tevékenységével és célkitűzéseivel kapcsolatos legújabb fejleményeket, eközben azonban egyéb források arról számoltak be, hogy komoly projekt indul a saját lopakodó vadászgép kifejlesztése és legyártása érdekében, annak ellenére, hogy most még az új amerikai típusból szereznek be számos példányt.

Az illetékes minisztérium a jelek szerint arra készül, hogy a szuperszonikus F-3 típus első prototípusa legkésőbb 2024-re elkészüljön, a most közzétett hivatalos menetrendben ugyanis ezt emelik ki fontos dátumként. Ezt követően, már a sorozatgyártás fő lépéseként, a Mitsubishi Heavy Industries üzeme áll majd neki a munkálatoknak, mégpedig legkésőbb 2030-ra, az első példányok pedig nagyjából 2035-ben, vagyis másfél évtized múlva állnak szolgálatba a védelmi erőknél. A hírek szerint ez lesz az egyik legkifinomultabb ötödik generációs lopakodó, amire elsősorban azért van szükség, hogy ellensúlyozzák a szomszédos Kína hasonló lépéseit, ezzel pedig fenntartsák a jelenlegi egyensúlyt, pontosabban az ázsiai óriás megfékezését.

Az Acquisition, Logistics and Technology Agency (ALTA) több fő követelményt támaszt a típussal szemben, amelyek között 3 fontos elemet említenek meg. Itt mindenképpen támogatni fogják az úgynevezett integrált tűzvezérlést, amelynek részeként több repülő egyszerre, szinkronizált módon lőhet majd ki rakétákat a megadott célpontokra, miközben az amerikai F-22 típushoz hasonlóan beépített fegyveröböl kap helyet a gépen, de a tolóerővektor-eltérítés is megjelenne a listán, hiszen ezzel az új vadászgép fordulási mutatóin, manőverezési jellemzőin javítanának, amire nyilván szintén nagy szükség lesz.

Az illetékesek eközben 105 darabot rendeltek meg az amerikai F-35 típusból, mégpedig több mint 23 milliárd dollár értékben. A cél itt szintén a kínai terjeszkedés visszafogása, ennek érdekében a régió több országa bevásárol a friss fejlesztésből, ezzel növelve a saját légierő hatékonyságát. Kína a maga részéről a J-20B lopakodó sorozatgyártásának elindulását jelentette be, ezzel is növelve a szomszédok félelmét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások