Hybris: 2001 legveszedelmesebb vírusa?

Hybris: 2001 legveszedelmesebb vírusa?

2001. január 14. 13:04, Vasárnap
[ZDNET] A három hónapja létező, Hybris nevet viselő vírus különböző rejtett pluginek segítségével mindig fríssiti magát. Antivírus-szakértők szerint lehet, hogy ez a vírus lesz a 2001-es év egyik legveszedelmesebb vírusa.

"A Hybris nem hasonlítható a többi, levelezés útján terjedő, gyorsan szaporodó vírusokhoz. A Hybris lassan, de nagyon biztosan terjed, és ez nagy veszélyeket rejt magában." - nyilatkozta Roger Thompson, a TruSecure biztonsági cég technikai igazgatója.

A számítógépes vírusok legtöbbje amilyen gyorsan feltűnik, általában olyan gyorsan el is tűnik, azonban a már három hónapja létező Hybris vírus nem akar eltűnni, sőt egyre jobban terjed. Thompson ezt az új vírust a Happy99.exe, vagy más néven Win32/Ska nevet viselő vírushoz hasonlítja, mely 1999 januárjában indult "világhódító útjára", azonban az óvatlan felhasználókat még egy évvel később is rettegésben tartotta. Mint a Happy99, úgy a Hybris vírus is a személyi számítógépek hálózati kapcsolatát figyeli, és az elektronikus leveleken, az e-maileken keresztül terjed. A vírus megjegyzi a fertőzött számítógépre beérkező levelek feladóit, ezeket összegyűjti, majd valamikor később elpostázza magát a mit sem sejtő felhasználóknak.

A Hybris már sokkal kifinomultabb módszerrel terjed, mint például a közismert Melissa, vagy LoveLetter vírusok, melyek fertőzött e-mailek lavináit indították el. A Hybris sokáig csak vár, és amikor úgy gondolja, hogy épp ideje lenne már egy kicsit szaporodni, akkor sem e-mailek tömkelegét küldi el egyszerre, hanem szép fokozatosan támad.

"A Hybris-szel és az ehhez hasonló vírusokkal nehezebb felvenni a harcot, ezenkívül a Win32-t használó férgek nagyon könnyen megfertőzhetik a PC-ket, hiszen az elektronikus levelezéseket kihasználva másodpercek alatt egyszerre több száz gép is megfertőződhet. A Hybris esetében tapasztalható lassú terjedés és villámgyors fertőzés halálos kombinációt jelent. " - mondta Thompson.

A 2000 októberében felfedezett Hybris vírus már kezdetektől fogva fenn volt a vírusok top10-es listáján, az elmúlt héten pedig felkerült az amerikai top10 negyedik helyére, de világszinten is jelenleg a kilencedik helyen tanyázik. A híradások egyébként eddig még nem számoltak be nagyobb, a Hybris vírus által okozott károkról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások