Környezet­védelmi szempontból is támadható a Facebook

Környezet­védelmi szempontból is támadható a Facebook

2020. november 6. 21:49, Péntek
A társaság egyik tenger alatti kábelének lefektetésekor számos eszköz és 25 000 liter fúrófolyadék maradt az óceánban.

A Jupiter kábellel kapcsolatos fúrási munkák során áprilisban baleset történt. Az alkalmazott fúró kemény kőzetbe ütközött, körülbelül 15 méterrel a tengerfenék alatt. A fúrófej, egy 340 méter hosszú cső és 25 000 liter fúrási folyadék a tengerfenéken maradtak, s azokat azóta sem hozta fel sem a Facebook, sem annak partnere, az Edge Cable Holdings. Sőt, a két vállalat bármilyen tengertisztítási vagy helyreállítási munkától is elzárkózott.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy az eset nem jár negatív következményekkel a környezetre és az állampolgárokra nézve. Ugyan a felszerelés és folyadék eltávolítása lehetséges lenne, de nem lenne feltétlenül garantálva, hogy az eljárás sikeres lenne vagy nem szennyezné a környezetet.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miből áll a fúrófolyadék. Az Engadget rámutatott, hogy az állami hivatalnokok csak június 17-én értesültek először a balesetről. Ali Hansen, az oregoni földművelésügyi minisztérium szóvivő szerint a Facebook és a partnercége gyakorlatilag megakadályozták a felszerelés visszaszerzését, s a társaság a felszerelés engedély nélküli tárolásával helytelenül járt el. A cég 30 napot kapott arra, hogy megegyezzen a szövetségi állammal és vállalja az okozott károk megtérítését. Emellett elvárás, hogy a felszerelés és a fúrófolyadék jelenlegi és a jövőbeli kockázataival kapcsolatos információkat megismerhesse a közvélemény. A vállalatnak 180 napja van arra, hogy eltávolítsa a fúrófejet, a csövet és a fúrófolyadékot a környezet károsítása nélkül.

A Facebook mindenesetre bejelentette, hogy 2021-ben egy új lyukat fúr. A teljes Jupiter kábel 14 500 kilométer hosszú lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások