Nyersanyag szövetséget hozott létre az Európai Unió

Nyersanyag szövetséget hozott létre az Európai Unió

2020. október 1. 19:53, Csütörtök
A szervezet így akarja biztosítani a tagállamai számára a ritkaföldfémekhez való hozzáférést.

Maros Sefcovic, az Európai Unió intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa és Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa bejelentette, hogy egy új szövetséget hoznak létre a ritkaföldfémek, elsősorban a bárium, a bizmut, a gallium, a germánium, az indium, a kobalt, a lítium és a niobium, s más fontos nyersanyagok ellátásának hosszú távú biztosítására. A cél az, hogy megakadályozzák, hogy a területen ellátási problémák merüljenek fel. Az új szervezetben az Európai Unió mellett a különböző iparok képviselői és bizonyos országok vannak jelen, de csatlakozási lehetőséget biztosítanak a különböző szakmai csoportoknak, szakszervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek.

Sefcovic rámutatott, hogy a különböző alapvető nyersanyagok iránti kereslet a következő esztendőkben folyamatosan növekedni fog - különösen azért, mert a gazdaság egyre inkább zöld és digitális lesz. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a nagy szállítói láncok érzékenyen reagálnak a kereskedelmi kapcsolatokban bekövetkező zavarokra, fennakadásokra. Breton ehhez hozzátette, hogy a becslései alapján a rendelkezésre álló különböző források jelenleginél szélesebb ajánlata jelentős mértékben hozzájárulhat az ellátás biztosításához.

Az új források felkutatásán túl rendkívül fontos a jövőben az újrahasznosítás mértékének növelése is, amely által még inkább csökkenthető az egyes országoktól függőség kialakulása és fennmaradása, illetve az ellátást fenyegető helyzetek elhárítása. Jelenleg Kína biztosítja az EU ritkaföldfém-tartalékának 98 százalékát, Törökország az EU borát-ellátásának szintén 98 százalékát, míg Dél-Afrika az EU platinaszükségletének 71 százalékát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások