Létrejöhet az európai adatfelhő

Létrejöhet az európai adatfelhő

2020. szeptember 18. 10:37, Péntek
Aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter már tavaly novemberben beszélt a nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Később Altmaier és francia kollégája, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter közösen ismertette a Gaia X terv részleteit. A cél az, hogy az új platform az Amazon és a Microsoft vetélytársa legyen.

A programot tavaly óta összesen 22 német és francia vállalat és szervezet karolta fel, köztük volt a BMW, a Bosch, a Deutsche Telekom, a Fraunhofer Társaság, az SAP, a Siemens, illetve az Atos, az Orange és a Dassault Systems. A felek most írták alá a Gaia-X AISBL nevű brüsszeli székhelyű és ezáltal a helyi jog hatálya alá tartozó nonprofit szervezet alapító okiratát. A tervek között szerepel a meglévő ajánlatok összekötése többek között nyílt forráskódú alkalmazásokon és nyílt szabványokon keresztül. A tagok november közepére találkozót terveznek.

Peter Altmaier kifejtette, hogy a versenyképesség és a digitális innovációs erő, valamint az európai jövőálló munkahelyek miatt elengedhetetlen egy szuverén európai adatinfrastruktúra létrehozása. A politikus biztos volt abban, hogy gyorsan sikerül majd további tagokat megnyerni az ügy mellé és egyesült erővel felépíteni Európában egy erős adatgazdaságot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások