Magyarország is támogatja az európai uniós adatfelhőt

Magyarország is támogatja az európai uniós adatfelhőt

2020. október 18. 11:48, Vasárnap
Szinte az összes tagország felsorakozott az ötlet mögé.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter tavaly novemberben beszélt egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Később Altmaier és francia kollégája, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter közösen ismertette a Gaia X terv részleteit. Az új platformot az Amazon és a Microsoft vetélytársának szánják. Szeptemberben aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, most pedig az Európai Unió bejelentette, hogy 25 tagállama támogatásáról biztosította a projektet.

Csak Ciprus és Dánia képviselőjének az aláírása hiányzik a dokumentumról, amelyet Magyarország képviseletében dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára írt alá. Peter Altmaier a tagállamok távközlésért és digitális ügyekért felelős vezetőivel való egyeztetés után jelezte, hogy hamarosan Ciprus és Dánia képviselői is ellenjegyzik az anyagot.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy Európának egyesítenie kell az erőit azért, hogy az ipari adatok területén is vezető legyen. A politikus hozzátette, hogy a fogyasztók személyes adataival való kereskedés kérdésében a szervezet túl későn reagált, ezért azon a területen az amerikai internetes cégek számítanak meghatározónak. S nem véletlen az sem, hogy a legtöbb felhőszolgáltató székhelye a tengerentúlon van. A cél az, hogy a Gaia-X már jövőre megjelenjen a piacon és az európai cégek alternatívát kínáljanak a felhasználók számára.

Listázás a fórumban