A Huawei és amerikai cégek is támogatják a GAIA-X-et

A Huawei és amerikai cégek is támogatják a GAIA-X-et

2020. november 20. 14:02, Péntek
Egyre több vállalat karolja fel a projektet.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter tavaly novemberben beszélt egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Szeptemberben aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, októberben pedig az Európai Unió bejelentette, hogy 25 tagállama támogatásáról biztosította a programot.

Most ismertté vált, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is. Erről számolt be Olivier Senotra, a GAIA-X AISBL szóvivőjére hivatkozva a Dow Jones Newswires amerikai hírügynökség. A Huawei közölte, hogy nyomatékosan üdvözli, hogy a projekt minden olyan társaság számára nyitott, amely maradéktalanul betartja az európai szabályokat. A program fontos hozzájárulást tehet Európa digitális szuverenitásához, miközben nem zárja ki a nem európai piaci szereplők szakértelmét és innovációs erejét.

Max Peterson, az Amazon Web Services nemzetközi értékesítésért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy az európai ügyfeleiket és partnereiket segítsék abban, hogy Európában felgyorsuljanak a felhőtechnológia által vezérelt innovációk. A menedzser hozzátette, hogy ők támogatják egy nyitott és versenyképes digitális ökorendszer kifejlesztését az európai ágazatok, kormányok és állampolgárok számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások