Memória-politikája miatt bírálta az Intelt Linus Torvalds

Memória-politikája miatt bírálta az Intelt Linus Torvalds

2021. január 6. 09:40, Szerda
A fejlesztő ezúttal is a konszern egyik döntését bírálta.

Torvalds tavaly júliusban kritizálta a gyártó által néhány processzorba integrált AVX512 kiterjesztést, mert az szerinte valójában csak további problémákat generál. A szakember szerint az Intelnek el kellene kezdenie az igazi problémák orvoslásával foglalkoznia ahelyett, hogy ilyen "mágikus instrukciókkal" akar olyan benchmark-bajnok programokat generálni, amelyekkel a termékei jól néznek ki az emberek szemében. Nagyon remélte azt is, hogy az Intel döntéshozói végre észbe kapnak és újra normális kódokat kezdenek írni, s nem csupán az olyan különleges dolgokkal foglalkoznak, mint a szuperszámítógépek megalkotása.

Torvalds most egy bejegyzésében azért támadta az Intelt, mert az az error-correcting code (ECC) memóriák támogatását csupán néhány drágább Xeon CPU-ja esetében biztosítja, holott ezek a RAM-ok egyszerű és biztonságos alternatívát jelenthetnének számos piac esetében. A fejlesztő emellett úgy vélte, hogy az óriáscég a magatartásával gyakorlatilag évek óta megakadályozza az ECC memóriák elterjedését a tömegpiacon.

A szakember közölte, hogy felháborítónak tartja, hogy az Intel egy Xeon processzorért akár ötszörös felárat is elkér. Többek között ezért használt ő is egészen tavalyig egy egyszerű asztali Intel CPU-t. Ezután AMD rendszerre váltott át, mivel a gyártónál elméletileg akár a legkisebb processzor is támogatja az ECC memóriák alkalmazását. Tény viszont, hogy a támogatás hivatalosan még nem valósult meg az AMD minden chipje esetében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások