Megaka­dályozná az egységes töltő megvaló­sítását az Apple

Megaka­dályozná az egységes töltő megvaló­sítását az Apple

2020. január 27. 08:13, Hétfő
Az óriáscég mindent elkövet azért, hogy meggátolja az európai terveket.

Másfél héttel ezelőtt vált ismertté, hogy az európai parlamenti képviselők szeretnék, ha hatékonyan csökkenteni lehetne az elektromos és elektronikai hulladékok mennyiségét Európában, ezért a gyártókat arra akarják rávenni, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez.

Az Apple reagált a felvetésre és mindenekelőtt leszögezte, hogy egy ilyen töltő megvalósítása korlátozná az innovációs képességét, ahelyett, hogy bátorítaná az ilyen irányú törekvéseit. Érvként elhangzott továbbá, hogy az USB Type-C-portnak sokkal nagyobb a helyigénye, mint a saját fejlesztésű Lightning-csatlakozójának. Ugyan csak néhány milliméter az eltérés a két port mérete között, de pontosan tudható, hogy a korszerű okostelefonok és egyéb termékek esetében a mérnökök és a tervezők minden egyes milliméter helyért megküzdenek. A felszabaduló plusz helyekre ugyanis szenzorok, antennák és más egységek tehetők.

Az Apple érvként hozta még fel, hogy az EU töltőkábel-egységesítései törekvéseinek az lett volna a céljuk 2009-ben, hogy a Micro-USB-t tegyék szabvány csatlakozóvá. Amennyiben ez megvalósul, úgy mind a Lightning, mind az USB Type-C kifejlesztését akadályozta volna. A mobiltelefon-gyártók akkor úgy kerülték el a dolgot, hogy megállapodtak a töltők egységes szabványairól, az egyezményt aláírta az Apple mellett az LG, a Motorola, a Nokia és a Samsung is. S mindez azt eredményezte, hogy mostanra a 30 különböző töltő helyett csak három maradt: a Micro-USB, az USB Type-C és a Lightning.

Ott van ugyanakkor az a tény is, hogy a vállalat számos esetben járt el drasztikusan. 1998-ban, az iMac bevezetésekor elbúcsúztatta az Apple Desktop Bust és átadta a helyet az USB-nek, a lépéssel több millió kiegészítőt téve egyik percről a másikra használhatatlanná. A Lightning 2012-es bevezetését sem fogadta egyöntetű örömujjongás - hasonló okokból. A tervekkel szembeni ellenállás hátterében leginkább az lehet, hogy a gyártó egy ideje kábel nélkül feltölthető termékeken dolgozik, amelyek WLAN-, mobil- és Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikálnak a külvilággal. Ez a megoldás teljes mértékben megfelelne Steve Jobs terveinek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások