Egységes töltőt akarnak minden eszközhöz az európai parlamenti képviselők

Egységes töltőt akarnak minden eszközhöz az európai parlamenti képviselők

2020. január 15. 10:32, Szerda
Folyamatosan nő a gyártókra nehezedő nyomás.

Az európai parlamenti képviselők szeretnék, ha hatékonyan csökkenteni lehetne az elektromos és elektronikai hulladékok mennyiségét Európában, ezért a gyártókat arra akarják rávenni, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez.

A képviselők azt szeretnék, ha a kérdésben az Európai Bizottság egyre nagyobb nyomást helyezne a gyártókra, ezért szerették volna az álláspontjukat megismertetni Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piaci biztosával. Az érvelésük középpontjában az az adat áll, miszerint csak az EU-ban a régi töltőkábelek miatt évente 51 000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Az Európai Parlament az elképzelések alapján január végén fog szavazni a kérdésben és akkor hirdeti majd ki az álláspontját tartalmazó határozatot is.

Evelyne Gebhardt, az SPD európai uniós politikusa és az Európai Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagja úgy vélte, hogy az Európai Bizottság eddigi törekvései, amelyek egy egységes töltő kifejlesztésére irányultak, nem voltak elegendőek. A képviselő azt a kérdést tette fel, hogy vajon mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az Európai Bizottság belássa, hogy az ipar a problémát nem fogja magától megoldani. Ezért nem szabad ezt a helyzetet elfogadni.

A téma már közel másfél évtizede húzódik az EU-ban. 2008 elején Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót lehessen használni. Majd az EU 2009-ben, 2013-ban és 2018-ban is egységes töltőket akart, de az egészből eddig nem lett semmi. Ugyan 2009-ben 14 gyártó, köztük az Apple, a Huawei, a Nokia és a Samsung, írt alá egy önkéntes megállapodást arról, hogy 2011-ig egységesítik a töltőket, s a dokumentumot 2013-ban és 2014-ben is megújították, de mostanáig maradtak a Micro-USB- és az USB-C-portok, valamint az Apple saját szabványa az iPhone, az iPad és az iPod készülékekhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások