Az év végén jön az Intel 12. generációja

Az év végén jön az Intel 12. generációja

2021. február 22. 17:57, Hétfő
További részletek szivárogtak ki az új chipekről, amelyek akár 20 százalékkal gyorsabbak lesznek.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy már bemérték az Intel új fejlesztését, amely sorrendben a 12. Core-generációt képviseli, mégpedig az Alder Lake néven. Az év elején megtartott CES során már elárulták, hogy idén számíthatunk a hivatalos megjelenésre, most azonban további részleteket ismerhetünk meg, néhány érdekes adattal együtt.

Külsős ázsiai forrás jelezte a napokban, hogy saját értesülésük szerint az Alder Lake családba tartozó chipek ugyan már szeptemberben bemutatkoznak a nagyközönség előtt, a megjelenésre mégis egészen decemberig várnunk kell, vagyis éppen csak tartani tudják majd a menetrendet. Ezzel persze azt is elérik majd, hogy több időt hagynak a 11. generációt képviselő Rocket Lake-S és Tiger Lake tagjainak, a friss 10 nanométeres Enhanced SuperFin gyártástechnológia révén viszont újabb előrelépést garantálnának, amellyel kapcsolatban már több számot láthattunk. A mostani jelentés szerint a fogyasztás ennek révén nagyjából 15 százalékkal mérséklődik, miközben a teljesítményt sikerül majd újból megnövelni, ami jó hír a felhasználóknak.

Ez utóbbi kapcsán arról írnak, hogy 17 és 20 százalék közötti előrelépést várhatunk, a helyzet ugyanis némileg bonyolult, hiszen az Alder Lake hibrid összeállítással érkezik majd, ahogy azt korábban mi is jeleztük. A tesztekben legutóbb felbukkant korai chip például 16 magot és 24 szálat vonultatott fel, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy 8 erősebb Golden Cove és 8 szerényebb Gracemont processzormag helyezkedik el a burkolat alatt, ez utóbbiak esetében pedig a Hyper-Threading sem lesz jelen. Ennek ellenére az IPC, vagyis az egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek számát illetően akár 20 százalékos gyorsulás lesz elérhető, miközben a Gracemont-magoknál ez 17 százalék lesz csak.

Az Alder Lake-S asztali chipek az LGA1700-foglalatra váltanak, ezek elsőként támogatják majd a DDR5-memóriát és a PCI Express 5.0 szabványt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban