Megtartaná az ARM nyílt licenc­modelljét az nVidia

Megtartaná az ARM nyílt licenc­modelljét az nVidia

2021. március 2. 09:07, Kedd
A társaság kifejtette, hogy mit tervezne a céggel.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Akkor úgy tűnt, hogy a tranzakció 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós piacfelügyeletek engedélyét. Január végére azonban kiderült, hogy ellenállásba ütközik az ARM felvásárlása, mert a lépést több társaság mellett az amerikai és a kínai kormány is aggasztónak tartotta. Nemrég pedig ismertté vált, hogy nagy a piaci ellenállás az ARM felvásárlásával szemben és az IT-óriásoknak sem tetszik az üzlet, köztük van a Qualcomm, a Google és a Microsoft, amelyek egyaránt elutasították a tranzakciót.

Most Colette Kress, az nVidia pénzügyi vezetője megvédte a felvásárlást és biztosította a piaci szereplőket arról, hogy megtartják az ARM nyílt licencmodelljét, valamint más chipgyártókkal szemben semleges magatartást ígért.

Az nVidia hónapok keresztül hallgatott az ügyben, s nem reagált az elhangzott kritikákra és felvetésekre, most pedig elsősorban a szkeptikus ARM-ügyfeleket igyekezett meggyőzni. A menedzser hangsúlyozta, hogy az üzlet miatt semmi sem fog változni a chiptervező vállalatnál és rámutatott, hogy vannak olyan ügyfelek, akik támogatják a tranzakciót. Konkrét cégneveket ugyanakkor nem említett.

Kress hozzátette, hogy a menedzsment és ügyvédek hada igyekszik minden részletre kiterjedően ismertetni az üzletet a versenyfelügyeletekkel. Ez a folyamat megfelelő ütemben halad, az nVidia eleve azzal számol, hogy másfél év lesz, mire sikerül minden hivatali engedélyt megszerezni. Különösen Nagy-Britanniában lesz nehéz a helyzet, mivel az ARM a brit IT-ipar meghatározó vállalkozásának számít, ezért a további sorsa kiemelt kérdés a szigetország kormánya számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások