Ismét a telefonok lassítása miatt perelik az Apple-t

Ismét a telefonok lassítása miatt perelik az Apple-t

2021. március 3. 23:24, Szerda
Úgy tűnik, hogy a kaliforniai konszern még nem dőlhet hátra.

Tavaly február elején a francia versenyhivatal, a Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression Des Fraudes (DGCCRF) bejelentette, hogy 25 millió euró megfizetésére kötelezte az Apple-t azért, mert 2017 végén kiderült, hogy szándékosan visszafogta egyes régebbi telefontípusok teljesítményét, hogy megelőzze a nem kívánt problémákat és erről a lépésről semmilyen formában sem tájékoztatta az érintett felhasználókat. 2020 márciusában pedig ismertté vált, hogy a társaság inkább elkerülne egy éveken át tartó jogi eljárást az Amerikai Egyesült Államokban és kész fizetni egy bizonyos összeget az érintett vásárlóknak.

Most egy portugáliai fogyasztóvédelmi szervezet, a Deco Proteste vádolta meg az óriáscéget azzal, hogy célzottan és szándékosan lassította le a régebbi iPhone készülékeket szoftverfrissítések segítségével azért, hogy a felhasználókat rávegye az újabb modellekre való átváltásra.

A Deco Proteste emellett azt vetette a vállalat szemére, hogy folyamatosan értesítésekkel zaklatta a készülékek tulajdonosait és gyakorlatilag addig "üldözte" ilyen módon az érintetteket, amíg azok fel nem telepítették a legújabb szoftvereket a telefonjaikra. Az igazi kálváriájuk azonban csak ezután kezdődött, hiszen a rendszer állandóan belassult.

A konkrét kereset az iPhone 6 és 6s sorozatú termékekkel kapcsolatos vélt manipulációkra vonatkozik, de a beadványhoz bármely másik Apple modell tulajdonosai is csatlakozhatnak. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet sikerrel jár-e. A belassulásokat és a nem zökkenőmentes működést ugyanis pont okozhatta a régebbi hardver, így az állítólagos manipuláció bizonyítása nagyon nehéz lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások