Készül az első űrhotel

Készül az első űrhotel

2021. március 16. 18:02, Kedd
Több száz vendég látogathatná az éttermeket, mozikat és bárokat a Föld körül.

Az űrkutatás területén már megjelentek a magáncégek, ezek némelyike az űrturisták célba juttatását is komolyan tervezi, viszont mások már egy űrhotel felépítését célozzák meg, amely több száz vendéget szolgálna ki. Az első ilyen létesítmény az évtized közepétől épülne meg, meglehetősen érdekes (ám kétségkívül logikus) kivitelben.

Az Orbital Assembly Corporation (OAC) nevű vállalat tette közzé saját elképzelését, amely egy ilyen űrhotel felépítésére vonatkozik. A hivatalos oldalon rögtön szemügyre vehetjük a rövid felsorolást, amelyből kiderül, hogy teljesen új területre merészkednek, hiszen jelen pillanatban sem a helyszínen történő építkezés, sem pedig a több eltérő célpont kijelölése nem megoldott, itt egyedüli szereplőként a Nemzetközi Űrállomás jöhet szóba. A cég minden ilyen megoldatlan problémára választ találna, a helyben való munkálatokat pedig 2025-ben kezdenék el, hogy alig 2 évvel később már az első vendégeket fogadhassák. A kör alakú állomáson a Hold felszínén tapasztalható gravitációt, vagy ahhoz nagyon hasonló szintet biztosítanának, többek között Werner von Braun ötvenes években részletezett elképzelésére építve, a látogatók pedig számos különböző szórakozási lehetőség közül választhatnának, legyen szó mozikról, éttermekről, edzőtermekről, vagy akár fürdésről.

A külső gyűrűn helyezkednének el a különböző modulok, ebből 24-et a Gateway Foundation üzemeltetne, kifejezetten a legénység megfelelő kiszolgálása érdekében. A Voyager Station összesen mintegy 400 vendéget fogadhatna, akik egyben kísérleti alanyként is funkcionálnának, hiszen a hosszabb tartózkodás révén szép lassan megértenénk, hogy pontosan mekkora gravitációra van szüksége az emberi szervezetnek ahhoz, hogy semmilyen komolyabb negatív következménnyel ne kelljen számolnunk. A hivatalos anyag szerint nagyjából olyan élményt szeretnének biztosítani, amit a Földön a méretes tengerjáró hajókon tapasztalhatunk, a magánszemélyek mellett pedig számos egyéb szervezet, kormányzati ügynökség, csoport, illetve vállalat bérelhet majd nagyobb villákat.

Az egyelőre még nem világos, hogy mennyiben sikerül majd beindítani a vállalkozást, a fejleményekről mi is beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások