Bemérték az Intel grafikus kártyáját

Bemérték az Intel grafikus kártyáját

2021. április 5. 13:50, Hétfő
Szerény teljesítményt kínál a fejlesztés, viszont jön az erősebb változat.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy végre bemutatkozott az Intel saját grafikus kártyája, vagyis a cég hosszú szünet után ismét megjelent az úgynevezett különálló (diszkrét) megoldások területén. A teljesítmény terén nem voltak nagy elvárások, ez nem is volt cél, az egyik első benchmark most ennek megfelelő számokat mutat.

Egy rövid Twitter-bejegyzés tette közzé a mérés eredményét, ennek alapján egy valóban szerény példányról van szó. A Basemark GPU-benchmark összevetésében az ASUS DG1-4G típust versenyeztették, mégpedig a szintén az Intel által leszállított Core i3-10100F chip társaságában, valamint az ASUS PRIME H410M-A alaplappal, amely egyike azon, egyelőre meglehetősen ritka példányoknak, amelyek támogatják a kártyát. A passzív hűtés már jól mutatja, hogy kitörő erőt nem várhatunk, a teszt során elért nagyjából 17 ezer pont tulajdonképpen az AMD belépő szintű Radeon RX 550 típusával hasonlítható össze, amely még az eredetileg 2016-ban bemutatott, 14 nanométeres Polaris-architektúrára épül, ez pedig szintén egyértelműen jelzi, hogy mire számíthatunk.

Természetesen nem ez lesz az Intel egyetlen próbálkozása, már gőzerővel dolgoznak a jóval erősebb példányon, amely a várakozások szerint még az idei évben megjelenik a piacon. Az Intel Iris Xe HPG kapcsán március közepén további részletek bukkantak fel, és bár ezek ugyan nem erősítik meg közvetlen módon a korábbi pletykákat, az szinte biztosra vehető, hogy a feldolgozó-egységek száma (legalábbis a fent ismertetett típushoz képest) 80-ról egészen 512-re ugrik, ez több mint hatszoros növekedést jelentene, a memória pedig 4 GB helyett már 16 GB lesz. Az alap órajel 1800 MHz, ez utóbbi kapcsán azonban még nem látunk teljesen tisztán.

Természetesen figyelemmel követjük majd a fejleményeket, bár az erősebb típus nyilván szintén nem fogja majd kikezdeni az AMD és az nVidia puszta teljesítmény terén korábban kialakított, tetemes előnyét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások