Támogatná a társasági adó emelését Jeff Bezos

Támogatná a társasági adó emelését Jeff Bezos

2021. április 7. 23:01, Szerda
A világ leggazdagabb embere kiállt az új amerikai elnök elképzelése mellett, habár az elmúlt két évben cége, az Amazon mindössze egyetlen dollárt adózott.

Joe Biden amerikai elnök egy olyan 2 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési program elindítását tervezi, amelynek a költségeit részben a különböző vállalatok nagyobb mértékű megadóztatásából akarja finanszírozni. Ezzel 180 fokos fordulat következhetne be a tengerentúlon, hiszen Donald Trump korábban 35 százalékról 21 százalékra mérsékelte a társasági adó kulcsát.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter azt szorgalmazta, hogy a társasági adót globális viszonylatban 28 százalékra kellene emelni. Az elképzelés mögött az áll, hogy így elkerülhető lenne, hogy a helyi cégek olyan országokba vándoroljanak ki, ahol kisebb a társasági adó. Éppen ezért a javaslat a G20-államok pénzügyminisztereinek holnapi videokonferenciáján is napirendi pont lehet. Kérdés azonban, hogy hogyan fogadják majd a tervet ezek az országok, hiszen például a G7-államokban jelenleg átlagosan 24 százalékos a társasági adó.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és távozó vezetője a blogbejegyzésében azt írta, hogy ő és a cége támogatják a társasági adó tervezett emelését. A multimilliárdos arra bátorította az amerikai kormányt és az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusát, hogy megfelelő, kiegyenlített megoldás találjon, amely fenntartja vagy kibővíti az USA versenyképességét.

A közlemény meglehetősen szokatlan, mivel Bezos és az Amazon ilyen politikailag érzékeny témákban nem igazán szoktak állást foglalni. Ugyanakkor a konszernre komoly nyomás nehezedik és szüksége van a pozitív reklámra. Már csak azért is, mert Joe Biden egy korábbi beszédében az egyik olyan társaságként említette az Amazont, amely kihasználja a törvényes kiskapukat az adófizetések elkerülésére. Joe Manchin mérsékelt demokrata szenátor úgy reagált a hírre, hogy a társasági adó 28 százalékra emelése túlzottan magas lenne, a 25 százalék lenne az elfogadható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások