Új hatékony és robusztus adatátviteli technológia

Új hatékony és robusztus adatátviteli technológia

2021. május 9. 11:32, Vasárnap
A fejlesztéssel naponta akár 1,5 millió adatcsomag is továbbítható.

A tárgyak hálózatba kötése egyre nagyobb jelentőséggel bír és a dolgok internete eszközök iránti kereslet is folyamatosan nő. Eddig azonban hiányzott egy megfelelő és megbízható kommunikáció, amelynek a segítségével több ezer adatcsomagot lehet egy időben továbbítani. A feladatot végül a Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézetének (IIS) kutatói oldották meg, akik kifejlesztették a mioty nevű új rendszert, amellyel az adatátvitel megbízhatóbb, nagyobb hatótávolságú és hatékonyabb.

Josef Bernhard, Michael Schlicht professzor és Dr. Gerd Kilian, az IIS munkatársai által megalkotott teljesen új megoldás képes négyzetkilométerenként több ezer vagy akár több százezer szenzor-csomópont adatait - naponta akár 1,5 millió adatcsomagot is - veszteségmentesen elküldeni egyetlen gyűjtőhelyre. De az átvitel akár más híradástechnikai hálózatokkal párhuzamosan is kiépíthető vagy olyan környékeken ahol nincs mobil lefedettség. A kompatibilis eszközök annyira energiahatékonyak, hogy az alkalmazott elemek akár 20 éven át is működnek. Lehetőség van a szenzor-csomópontok járművekben való alkalmazására, még akkor is, ha azok több mint 120 kilométer/órás sebességgel haladnak az autópályán.

Kilian elmondta, hogy a fejlesztés lényege az, hogy a szenzoradatokat nem egyben küldik el, hanem több kisebb darabban. Ez a feldarabolás nem csupán a szenzor-csomópontok által felhasznált energiára hat pozitívan, hanem a kapcsolatot is robusztussá teszi. Még, ha néhány adatcsomag meg is sérül, akkor is felelhető az üzenet és a hibajavítási eljárásokkal teljes mértékben helyreállítható. A mioty a mezőgazdasági környezeti adatok rögzítésére, a különböző csövek átvizsgálására, a klímaberendezések vezérlésére, valamint az olajfinomítók távkarbantartására és ellenőrzésére egyaránt használható.

A szakemberek nem csupán kifejlesztették a technológiát, hanem az Európai Távközlési Szabvány Intézet (ETSI) specifikációjával is ellátták. A nemzetközi mioty alliance ideális platform a fejlesztők, a hardvergyártók, a rendszerintegrátorok, a szolgáltatásokat kínáló cégek és a végfelhasználók számára. A hálózathoz kapcsolódik egy nyílt és szabványosított ökorendszer, mí g a licencelést a mioty Patentpool végzi.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások