Az Apple M1 ellen indul a Qualcomm

Az Apple M1 ellen indul a Qualcomm

2021. július 5. 22:25, Hétfő
Saját fejlesztésük még jobb ajánlatot nyújtana, így elhagyhatják az ARM-architektúrát.

A laptopok és a hordozható kütyük területén érdekes fejleményekről olvashatunk az utóbbi időben, ezzel kapcsolatban olyan érzésünk lehet, mintha a chipek terén megindult volna a két szegmens összemosódása. Az új fejlesztések egyike az Apple jóvoltából futott be, ennek közvetlen utóda az Apple M2 néven készül, míg a Samsung egy AMD GPU-val felszerelt Exynos-típuson dolgozik. Most a Qualcomm jelezte, hogy komoly váltás előtt állnak.

A Reuters számolt be a napokban arról, hogy a utóbbi cég saját fejlesztésű megoldással készül, amire a Nuvia felvásárlásával, az új divízió tudásának átvételével kerülhet sor. Tekintettel arra, hogy ezen vállalatot annak idején az Apple-től távozó, az M1-chipen is dolgozó részlegvezetők alapították, nem túl meglepő, hogy az új törekvés célja egy ehhez hasonló, a teljesítmény és a fogyasztás terén potenciálisan még jobb kompromisszumot ajánló változat előállítása, ez azonban egyben azt is eredményezheti, hogy a Qualcomm elhagyhatja az ARM-architektúrát, vagyis a partner technológiájának licencelése, annak folytatása helyett már a házon belül kifejlesztett chipekre helyeződhet át a hangsúly.

Természetesen komoly mértékben támaszkodnának a mobilos chipek területén szerzett tapasztalatokra, a Qualcomm frissen kinevezett első embere azonban ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy már nem elég pusztán az okostelefonokra szánt hardver további optimalizálása, a cég növekedéséhez és a kellően erős pozíciók kiépítéséhez egy olyan csomag kialakítására van szükség, amely egyéb területeken (így például a laptopok szegmensében) is ugyanúgy alkalmazható. Ezzel egy időben az Apple a Qualcomm-modemek lecserélésén dolgozik, az ezzel kapcsolatos munka várhatóan tovább gyorsul, tehát a két cég még inkább közvetlen versenytárssá, riválissá alakul át.

Ennek eredménye remélhetőleg a házon belül felgyorsuló fejlesztés lesz, lejjebb nyomva az árakat és hamarabb elérhetővé téve az új megoldásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások