Már készül az Apple M2-chipje

Már készül az Apple M2-chipje

2021. április 28. 10:54, Szerda
Néhány hónapra vagyunk csak a debütálástól, ez szoros menetrendet sejtet.

Az Apple kifejezetten érdekes fejlesztése kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a chipet az új iPad is megkapta, jól látszik tehát a cég törekvése, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyezzenek a házon belül elkészült megoldásra. Most ázsiai források arról írnak, hogy készülőben van az utód, amelynek sorozatgyártása is elindult.

A Nikkei cikkében arról olvashatunk, hogy bár a M1 mindössze 5 hónappal ezelőtt bukkant fel (mégpedig egyes Mac-konfigurációkban), a közvetlen utódként beharangozott M2 sorozatgyártása már szintén megkezdődött, ami arra utal, hogy a hivatalos megjelenés sem lehet messze. A pontos technikai részleteket persze még nem ismerjük, viszont az elhangzik, hogy a TSMC 5 nanométeres N5P-gyártástechnológiájára építenek, maga a sorozatgyártás pedig legalább 3 hónapig zajlik majd, mielőtt a piaci megjelenésre sort keríthetnek. Mivel úgynevezett system-on-chip megoldásról van szó, a CPU, a GPU, valamint az AI-funkciók is ugyanazon lapkán kapnak majd helyet, ahogy azt ezen a területen megszokhattuk.

A lépés mindenképpen jól jelzi a cég törekvését, amelynek központi részét képezi a saját fejlesztésű, az ARM-architektúrára épülő chipekre való átállás. Ezzel kapcsolatban rögtön megjegyzik, hogy számos termékük, többek között a 21,5 és a 27 hüvelykes kijelzővel ellátott iMac, az iMac Pro, valamint a Mac Pro is még mindig az Intel chipjeire alapoz, valószínűleg ezek lesznek majd a fontos váltás következő lépcsőfokai. Az iPad-táblák bevonása arra utal, hogy a hordozható termékek szegmensében is fokozatosan végrehajtják majd a házon belüli tervet, bár ezzel kapcsolatban korábban maga a cég beszélt arról, hogy a folyamat lezárása még nagyjából két évet vehet majd igénybe.

Ahogy említettük, alig néhány hónap múlva jöhet a piaci megjelenés, erre a forrás szerint júliusban kerül majd sor, vagyis a második félévben bemutatkozó további Mac-termékek és egyéb Apple-eszközök már erre építhetnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások