500 millió eurós pénzbüntetést kapott a Google Francia­országban

500 millió eurós pénzbüntetést kapott a Google Francia­országban

2021. július 13. 22:41, Kedd
Európában egymást követik az amerikai reklámcég elleni bírságok.

A Francia Versenyhivatal (L’Autorité de la Concurrence) másfél héttel ezelőtt jelentette be, hogy 220 millió euró pénzbüntetést kell fizetnie az amerikai óriáscégnek, mert visszaélt az online reklámpiacon betöltött meghatározó pozíciójával és a saját szolgáltatását előnyben részesítette az internetes hirdetések, azon belül is a reklámszerverek területén. A Google nem tagadta az ellene felhozott felvetéseket és késznek mutatkozott a vitatott gyakorlat bizonyos elemeinek a módosítására. A L’Autorité de la Concurrence elfogadta a felajánlott lépéseket.

Most a Francia Versenyhivatal 500 millió eurós pénzbüntetést szabott ki az amerikai vállalatra, mert a mai napig nem tudott megállapodni a helyi kiadókkal arról, hogy mekkora összeget fizet nekik azért, hogy a híreiket a keresési eredményeibe integrálja. A Google emellett köteles két hónapon belül javaslatokat tenni a konfliktus megoldására. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor naponta 900 000 eurós pénzbírságot kaphat.

A Google csalódottan fogadta a döntést és a szóvivője hangsúlyozta, hogy a kiadókkal való tárgyalások során nagy előrelépéseket sikerült elérni és ők voltak az első társaság, amely a terület szereplőivel megállapodást kötött. Egyes médiaházak ugyanakkor - például a Le Figaro és Le Monde kiadójának számító APIG kiadói szövetség - az egyeztetések halogatásával vádolta a vállalatot.

Franciaországban az IT-platformok 2019 óta kötelesek fizetni a kiadóknak a híreik átvételéért és a Francia Versenyhivatal tavalyi döntése értelmében ez a Google esetében is igaz. Ez összhangban van a 2019 februárjában elfogadott európai uniós szerzői jogi reformmal, amely szerint az online keresők nem idézhetik szabadon a keresési találatok között a tartalmakat és a Google Hírekben sem lehet megjelentetni cikkrészleteket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások