Bemutatkozott az Intel Arc

Bemutatkozott az Intel Arc

2021. augusztus 17. 09:01, Kedd
A cég új néven dobja piacra saját erősebb grafikus kártyáit, ezek erejét demonstrálták most.

Az Intel háza táján egymás után szivárogtak ki az újabb és újabb részletek a sorrendben második grafikus chipről, amely az elsőhöz képest jóval nagyobb teljesítményt biztosítana, immár asztali PC-kben és laptopokban egyaránt. Azt eddig is tudtuk, hogy a DG2 jövőre csúszik át, most azonban a hivatalos nevet és néhány játékot is felvillantottak.

A cég bejelentéséhez egy teljesen új hivatalos oldal társul, amely ugyan a pontos technikai részleteket továbbra sem közli velünk, viszont a mellékelt videókban néhány játék futtatását már szemügyre vehetjük. Eszerint az eddig csak DG2 jelzéssel emlegetett fejlesztés az Alchemist néven fut majd be, maga a család pedig az Arc márkanévre épül, bár az architektúra (és a különböző szegmensek) pontos megjelölése érdekében megmarad az Xe-jelzés, illetve az egymástól eltérő változatok hosszabb neve (lásd Xe-LP és Xe-HPC). A DG2 után befutó generációk sorrendben a Battlemage, a Celestial, valamint a Druid nevet viselik majd, ezek nyilván a teljesítmény terén hoznának további előrelépést.


Ahogy említettük, a technikai részleteket továbbra sem közlik velünk, viszont a játékok futtatásából, valamint a bejelentésben megemlített információmorzsákból már levonhatunk néhány következtetést. Kiemelték például, hogy az új változatok a ray tracing, valamint a mesterséges intelligencia hardveres támogatása terén egészülnek majd ki, ezzel felzárkóznának a piacon jelenlévő nagyokhoz, azok termékeihez, de legalábbis ilyen fontos a DX12U teljes támogatása, amelyet az nVidia egykori munkatársa erősített meg - őt nemrég szerezték meg, ezzel is jelezve a szándék komolyságát. A hírek szerint az Alchemist 8, 12, illetve 16 GB memóriával jelenne meg, ez versenyképesnek tűnik, míg a végrehajtó egységek száma 512-nél tetőzhet. Korábban egy szerényebb, 128 egységgel rendelkező változatot láthattunk az interneten, amely 64 bites busszal, mindössze 4 GB GDDR6-memóriával dolgozott, ez azonban a belépő szintet képviseli majd.

A megjelenés tehát a jövő év első negyedében esedékes, addig nyilván a hivatalos ismertetőre is sort kerítenek majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások