Munkát kap az Anna vírus írója

Munkát kap az Anna vírus írója

2001. február 20. 23:08, Kedd
A legfrissebb hírek szerint az Anna vírus írója, az "OnTheFly" becenéven ismerté vált fiatal férfi, állásajánlatot kapott. Úgy tűnik, hogy a biztonsági cégek között egyre szélesebb körben elfogadott eljárás lesz a híressé vált kiber-bűnözők alkalmazása.

A fiatal holland programozó a múlt héten indította útjára az Anna Kournikova vírust, mely a világon több millió számítógépet fertőzött meg. A férfinek egy holland város polgármestere ajánlott állást.

"Rájöttem, hogy a rablóból lesz a legjobb pandúr. Nekünk pont olyan srácok kellenek, mint ő." - nyilatkozta a Holland Televíziónak Siebold Hartkamp, Seek városának polgármestere.

A 20 éves férfi az előző héten ismerte be, hogy ő írta a Kournikova vírust, mely egy hamis e-mail csatolás segítségével terjesztette önmagát. A program elhitette a felhasználóval, hogy az ifjú orosz teniszcsillag egyik fotóját tartalmazza a kapott elektronikus levél, de a csatolás megnyitásának pillanatában a vírus aktiválódott. A fertőzött számítógépen található címjegyzéket felhasználva a program azonnal továbbküldte magát az abban szereplő e-mail címekre.

OnTheFly a rengeteg miértre válaszolva elmondta, hogy nem szeretett volna senkinek sem kárt okozni, vírusával az online biztonság gyengeségére szerette volna felhívni az emberek figyelmét. Siebold Hartkamp alátámasztotta a férfi szavait azzal, hogy szerénynek, visszahúzódónak és jóakaratúnak minősítette őt.

Az Interneten egyre elterjedtebb szokássá válik, hogy a online bűnözők állásajánlatokat kapnak különböző szervezetektől, cégektől. Természetesen a hálózaton nem mindenki ért egyet az eljárással, ezért komoly viták folynak a dologról a világhálón. A viták ellenére az utóbbi időben minden ismert hacker és vírusíró kapott valamilyen állásajánlatot: mind a LoveBug, mind a CIH vírus írói kaptak munkaajánlatokat, a bulgáriai, hivatalos elnöki kikötőt feltörő hackert pedig maga az elnök kérte fel közös munkára.

A kormányok és a vállalkozások mégsem elégedettek. Egy 3000 céget átfogó, világméretű felmérés szerint a vállalkozásoknak bevételeik 5-7 százalékát kell a betörésekből származó károk enyhítésére költeniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások