Hiperszonikus fegyverek versenye zajlik az oroszok és az amerikaiak között

Hiperszonikus fegyverek versenye zajlik az oroszok és az amerikaiak között

2021. október 5. 10:55, Kedd
Az amerikaiak repülőről dobták le, míg az oroszok egy tengeralattjáróról indították saját hiperszonikus fegyverüket.

A címben szereplő fegyverek kapcsán többnyire az orosz, részben pedig a kínai fél szerepel a hírekben, de persze az USA sem akar lemaradni. (Előbbi esetében legutóbb arról írtunk, hogy sikeresen teszteltek egy ilyen megoldást.) A hiperszonikus fegyverek nagy előnye, hogy az észleléshez és az ellenlépések megtételéhez szükséges idő előtt lecsaphatnak az ellenségre, ezért is akar minden nagyobb szereplő belépni erre a területre, hiszen csak így biztosíthatják a viszonylagos egyensúlyt.

Tegnap újabb elsőség született, először hajtott végre tesztindítást atomtengeralattjáró az orosz Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgéppel - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz haditengerészet Szeverodvinszk atomtengeralattjárója feltételezett tengeri cél ellen hajtott végre sikeres lövészetet a Barents-tengeren. A védelmi tárca a tesztelést sikeresnek minősítette. A Cirkon "szárnyas rakéta" tesztindítása 40 méteres vízmélységből történt, a tárca szerint a feltételezett célt ezúttal is eltalálták és a második teszt is sikereres volt. A Cirkon előző teszteléseiről tavaly július 26-án, október 7-én és november 26-án, valamint idén július 19-én számoltak be az orosz fegyveres erők. A korábbi indítások az Admiral Gorskov fregatt fedélzetéről történtek.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz parlament két háza előtt 2019 februárjában megtartott beszédében elmondta, hogy a Cirkon kilencszeres hangsebességgel haladva több mint ezer kilométeres hatókörben lesz alkalmas tengeri és szárazföldi célpontok megsemmisítésére. 2019 decemberében közölte, hogy készül a hiperszonikus robotrepülőgép szárazföldi állomásoztatású változata is. Alekszandr Moiszejev, az Északi Flotta parancsnoka tavaly márciusban helyezte kilátásba, hogy tengeralattjárókat is alkalmassá tesznek az indítására.


Az amerikaiak sem akarnak azonban lemaradni ezen a téren, az egyetlen megmaradt szuperhatalom nyilván itt is szeretne az első helyre felkapaszkodni, ezért most ők is újabb kísérletre kerítettek sort. A Raytheon Missiles & Defense és a Northrop Grumman közös fejlesztéséről van szó, amelynek közleménye alapján a szeptember második felében végrehajtott kísérlet a DARPA és az amerikai légierő követelményeinek igyekezett megfelelni.

A prototípus a Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, vagyis HAWC nevet kapta meg. Ennek indítása egy repülőről történik, és bár a pontos típusról nem esett szó, nagy valószínűséggel ezúttal is egy Boeing B-52 Stratofortress működött ebben közre, a sikeres indítás pedig azt jelenti, hogy végre alakulóban van egy olyan program, amely következő generációs képességekkel láthatja el az amerikai fegyveres erőket.

Az illetékesek viszonylag hosszú ideje várnak a meglévő lemaradás ledolgozására, ezzel kapcsolatban nem sokkal a tesztet megelőzően ismét komoly aggodalmakat fogalmaztak meg, amely még a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervezetben is helyet kapott. Indokként hozták fel, hogy július végén kudarcot vallott a légierő saját, AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW) típusú rakétája, nem sokkal később pedig maga a védelmi miniszter jelentette ki, hogy nem elégedett a fegyvernem programjának eddigi eredményeivel. A hangsebesség ötszörösét elérő HAWC most elért sikere mindenképpen gyógyírt jelent erre, bár a hadrendbe állításig vezető út hosszú lesz.

Alekszej Krivorucsko védelmi miniszterhelyettes januárban közölte, hogy a Cirkon sorozatszállítása az orosz fegyveres erőknek a tervek szerint 2022-ben kezdődnek meg. Augusztusban, az Armija 2021 haditechnikai fórum alkalmával a moszkvai katonai tárca közölte, hogy a gyártásra leszerződött a KTRV vállalattal. A Cirkonokat tesztelő orosz Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amely az Interfax hírügynökség szerint az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein védelmezi Oroszország érdekeit. Az Északi Flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

Listázás a fórumban