Intel: vége az AMD előretörésének

Intel: vége az AMD előretörésének

2021. október 6. 20:56, Szerda
A soron következő újabb generációval behoznák a lemaradást.

Az AMD és az Intel versenyfutása kapcsán az elmúlt hetekben olvashattunk az ARM-chipek fejlesztéséről, az AMD piaci részesedésének fokozatos növekedéséről, de eközben az is kiderült, hogy az Intel friss fejlesztése meglehetősen vegyes képet mutat. Most a cég első embere nyilatkozott az aktuális helyzetről, szerinte a rivális előnyének már vége.

A napokban a CRN készített hosszabb interjút Paul Gelsingerrel, ennek során pedig a cégvezető egyáltalán nem nyilvánított ki komoly aggodalmat a fenti folyamatok kapcsán. Ez részben persze azzal magyarázható, hogy ilyen érzelmeket soha nem mutatnak meg a nyilvánosság előtt, viszont legalább ilyen fontos, hogy komoly reményeket fűznek a soron következő generációkhoz. Ezek között kap kiemelt szerepet a most elrajtoló Alder Lake, amely sorrendben a 12. Core-családként fut be a piacon, ezt pedig a Sapphire Rapids kódnevet megkapó Xeon-processzorok egészítik majd ki a szerverek területén. Gelsinger szerint amint elterjednek ezek a chipek, senkinek nem lesz majd kétsége afelől, hogy ki viselheti a fején a koronát.

Hozzátette ehhez, hogy az elkövetkező években folytatják a kemény munkát, ennek keretében arra törekednek, hogy minden fontosabb területen ismét vezető szerepet töltsenek be, ezzel kapcsolatban pedig már mi is láthattuk a komoly elhatározást, hiszen hatalmas összeggel bővítik a gyártókapacitást, többek között Európában és Észak-Amerikában. Az AMD fejlesztéseivel kapcsolatban elismerte, hogy a rivális az utóbbi néhány évben igencsak jól teljesít, megoldásaik kifejezetten versenyképesnek bizonyultak, ezt nem is akarja elvitatni tőlük, viszont szerinte ennek az időszaknak most vége, hiszen befut a fent említett két sorozat, amelyek megfelelő választ adnak a versenytárs megoldásaira.

Ahogy azt korábban mi is említettük, az Alder Lake maximum 16 maggal érkezik, ezek a fogyasztást tekintve a teljes pályát lefedik, hiszen az étvágy a pontos típustól függően 9 és 125 watt között mozog majd, meglátjuk, ez mire lesz elég.

Listázás a fórumban