ARM-chipeket gyártana az AMD

ARM-chipeket gyártana az AMD

2021. szeptember 20. 09:28, Hétfő
Erre van bőven igény, eközben viszont egy Exynos jelenhet meg saját grafikus vezérlővel.

Az AMD részéről a napokban, egy konferencián hangzott el, hogy (dacára az erről szóló pletykáknak) nem a bányászokat szolgálják ki, a rendezvényen azonban arról is szó esett, hogy fejben már készen állnak az ARM-chipek gyártására. Eközben a Samsunggal dolgoznak közösen egy Exynos-típuson, amely RDNA 2 grafikus vezérlővel jelenne meg.

A cég számára nyilván komoly fejlemény, hogy a kiemelten fontos szereplőt a nagy rivális nVidia szerezné meg, erre azonban még hónapokat kell várni, amíg lezárulnak a vizsgálatok. Nem véletlen, hogy Deutsche Bank konferenciáján a pénzügyi igazgató kitért az ARM-chipek esetleges jövőbeni gyártására, leszögezve, hogy saját vásárlóik részéről erre most is megvan az igény, bár az még nem teljesen világos, hogy mindezt miként, milyen módon valósítanák meg. A teljesítmény terén ők ugyan továbbra is az x86-architektúrát tartják jobbnak, viszont az ARM több területen is nagyon versenyképes, akár még egyértelműen jobb alternatívát nyújthat, így számíthatunk arra, hogy valamilyen formában licencelik a technológiát, a jövőben pedig ilyen termékek is felbukkannak majd a cég kínálatában.

Eközben a Samsunggal közösen fejlesztett Exynos-chippel kapcsolatban is további részletek futottak be, ezúttal is külsős forrás révén, hiszen az érintettek továbbra is mélyen hallgatnak. A több alkalommal megbízhatónak bizonyult illető most arról számolt be, hogy az Exynos 2200 grafikus vezérlője összesen 6 számítási egységet kínálna, ami 384 streaming processzort jelent, az órajel pedig 1250 MHz lenne. Ennek alapján az előzetes becslésekben egy nagyjából 1 TFLOPS körüli teljesítményt vetítenek előre, legalábbis az FP32 esetében, míg az FP16 kapcsán ez ennek duplája lenne.

Ahogy említettük, a Samsung eddig nem közölt semmilyen hivatalos információt a fejlesztéssel kapcsolatban, így a chip étvágyát sem ismerjük, erre azonban valószínűleg nem kell már sokat várnunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások