A töltő hiánya miatt perlik az Apple-t

A töltő hiánya miatt perlik az Apple-t

2021. november 4. 09:19, Csütörtök
Kínai diákok fordultak bírósághoz az ügyben, szerintük a lépés nem elfogadható.

Az Apple által nemrég bevezetett új filozófia, amely a telefonos töltők elhagyásához, azok dobozból való mellőzéséhez vezetett, alaposan megosztja a felhasználókat. Egyesek kevésbé törődnek a lépéssel, mások viszont felháborodással fogadták azt, amire jó példa, hogy Kínában most egyetemi diákok perelték be a céget.

Korábban Brazília kapcsán olvashattunk arról, hogy komoly büntetéssel igyekeznek rávenni a céget a döntés újragondolására, most azonban kínai forrás számolt be arról, hogy odaát is elindult egy bírósági per, amelyben diákok egy csoportja kifogásolja a lépést, jogi úton igyekezvén rávenni az amerikai cégvezetést a töltők jövőbeni mellékelésére. Szerintük a Lightning- és az USB-C csatlakozó közötti átmenetet biztosító konverter nem megfelelő, ez nem minden esetben biztosítja az egyéb töltők megfelelő támogatását, a saját egység elhagyása pedig a környezetet sem kíméli, mivel a MagSafe-töltők eleve nagyobb veszteséggel (pazarlással) dolgoznak, vagyis a nap végén még csak zöldebbnek sem mondható a vezetéknélküli alternatíva. Az Apple a maga részéről azt hangsúlyozta ki a bíróságnak eljuttatott reagálásban, hogy a töltő elhagyása ma már gyakori lépésnek számít, ezt az illetékes hatóságok is jóváhagyták, viszont a másik oldal a kínai gyártók példáját hozza fel, hiszen a Xiaomi Mi 11 esetében mi magunk választhatunk a töltő elhagyása és annak mellékelése között.

Miközben a telefongyártók rekordokat döntenek, közöttük pedig az Apple kifejezetten jól szerepel, a cégnek további jó hír, hogy az amúgy gyengélkedő táblapiacon továbbra is az első helyen állnak. A Canalys friss felmérése szerint a harmadik negyedévben a szegmens 40 százalékát uralták, vagyis sikerült még nagyobb előnyre szert tenniük, a második helyezett Samsung részesedése eközben 19 százalékra mérséklődött, a harmadik helyen tanyázó Lenovo pedig 11 százalékra jött fel – az egy évvel korábban még harmadik Huawei az ötödik helyre esett vissza, az Amazon maradt a negyedik helyen, ám náluk szintén komoly csökkenés látható. A jövő évben esedékes iPhone-család kapcsán mások a mostani, 5 nanométeres gyártástechnológia megőrzését jósolják, ezzel kapcsolatban tehát nem lesz nagy előrelépés.

A kínai per kimenetele még kérdéses, nem túl valószínű azonban, hogy a cég meggondolja majd magát. A diákok a töltők kiszállítását, fejenként 16 dolláros kárpótlás megfizetését, valamint a jogi költségek állását várják a gyártótól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások