Karkötő jelezheti előre az epilepsziás rohamot

Karkötő jelezheti előre az epilepsziás rohamot

2021. november 17. 10:58, Szerda
Egy új eszköz és a hozzá kapcsolódó eljárás életeket menthet.

A Mayo Clinic kutatói által kidolgozott új eljárásnak köszönhetően jobban előrejelezhetők az epilepsziás rohamok. A megalkotott karkötő tesztjei sikeresek voltak, a figyelmeztetéseket általában 30 perccel a roham előtt megkapták a felhasználók. A szakértők a betegek csuklójára rögzítették az eszközt, majd azt 6-12 hónapig hordaniuk kellett és így sikerült azonosítani a személyes epilepsziás rohammintákat. A megoldás arányosan hatból öt páciens esetében kiválóan működött.

Benjamin Brinkmann, a tudósok egyike kijelentette, hogy bebizonyosodott, hogy egy a csuklón hordott készülék megbízható előrejelzéseket tud adni anélkül, hogy ehhez közvetlenül mérni kellene az agytevékenységet. A projektben résztvevő, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek egy beültethető egységet kaptak az idegstimulációhoz, amely mérte az elektromos agytevékenységet, továbbá két karkötőt és egy táblagépet az adatok naponta való feltöltéséhez. Minden páciens egy karkötőt hordott, miközben a másik terméket töltötte.

Az összegyűjtött információk között voltak a bőr elektromos tulajdonságai, a testhőmérséklet, a szívfrekvencia és a mozgásokat követő gyorsulásmérés. Az adatokat neurális hálózatok és mesterséges intelligencia segítségével elemezték ki. A szakemberek a publikálták az eredményeiket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások