Videóban látható a Steam Deck

Videóban látható a Steam Deck

2021. december 23. 10:31, Csütörtök
Kivételes módon a készülék elindulását és néhány további részletet vehetünk most szemügyre.

A Steam Deck kapcsán néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy jelenleg annak szoftverét kalapálja a Valve, eközben azonban a külsős fejlesztők (akik már több hónappal ezelőtt megkapták saját példányaikat) további részleteket osztanak meg a nagyközönséggel. Eddig nem sok érdekességet láthattunk, most viszont a készülék elindulását vehetjük szemügyre egy friss kiszivárogtatásban.

Egy orosz cég első embere osztotta meg az érdekes felvételt saját rövid Twitter-bejegyzésében, ebben pedig alaposan eltér az eddig látottaktól, hiszen nem pusztán az egyes népszerű játékok futását mutatja meg nekünk, hanem a boot folyamatát és a Steam Deck alapvető használatát. A boot kapcsán az elmúlt hetekben már olvashattunk arról, hogy a fejlesztők igyekeznek azt leegyszerűsíteni és egyben felgyorsítani, a munka a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján gőzerővel zajlik, viszont a külsős érdeklődők most vehetik először közelebbről szemügyre a készüléket, amely a tervek szerint játékok ezreit futtatja majd megfelelő módon, mégpedig a Proton névre keresztelt kompatibilitási réteg segítségével.


Ez utóbbi a Linux esetében is lehetővé teszi számunkra az eredetileg Windows-ra írt játékok elindítását, a világhálón pedig egy részletes katalógust is találunk, amelyben a játékosok jelentései alapján foglalják össze a fontosabb tudnivalókat. A ProtonDB létezése mellett azonban azt is megemlítik a beszámolókban, hogy az Amazon is átvette a nyílt forráskódú technológiát, ezt a Luna névre keresztelt streamingplatformon alkalmaznák, ez pedig már önmagában jelzi a megoldás kiforrottságát. A most közzétett videó elkészítőjének személye szintén érdekes, hiszen Alex Koshelkov még 2013-ban alapította meg a Crytivo fejlesztői céget, amely az azóta eltelt időszakban olyan játékokkal vált ismertté, mint a Farlanders: Prologue, a The Universim, valamint a Weaving Tides, tavaly óta azonban már kiadóként is tevékenykednek, de a játékok online forgalmazását is saját felületükön keresztül végzik el, amivel tulajdonképpen a Steam közvetlen versenytársává avanzsáltak.

Ahogy említettük, a Steam Deck picit csúszik majd, néhány hónapon belül azonban eljöhet a hivatalos megjelenés.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások