A TikTok vált a legnépszerűbb weboldallá

A TikTok vált a legnépszerűbb weboldallá

2021. december 28. 11:08, Kedd
Az idei évben jól látható a helycsere, a Google leszorult a lista éléről.

A fontosabb weboldalak rangsorát időről-időre közzéteszik a piackutató cégek, bár ezen felsorolásokban az utóbbi években nem láthattunk komolyabb változást, hiszen a területet hagyományosan az IT-óriások uralják. Most az első helyen bukkant fel új név, amely a közösségi portál előretörését mutatja meg látványosan.

A napokban számoltunk be arról, hogy a közösségi platformok nem szerepeltek jól a személyes adatok kezelésével, a felhasználói bizalommal kapcsolatos amerikai felmérésben. Ez a jelek szerint nem akadályozta meg egy újabb szereplő, a TikTok, előretörését, a CloudFlare most közzétett részletes anyagában ugyanis arról olvashatunk, hogy a kínai eredetű platform már a legnépszerűbb weboldalnak kijáró címmel is büszkélkedhet, az első helyről ugyanis sikeresen leszorították a Google-t. Amíg a tavaly évben a keresőként indult, mára hatalmas óriássá vált amerikai cég vezető helye megkérdőjelezhetetlen volt, addig márciusban már egyes napokon a TikTok ugrott az élre, augusztustól kezdve pedig tartósan ott is maradt, jól jelezve a felhasználói szokások változását.

A Google tehát most kénytelen megelégedni a második hellyel, mögöttük pedig nem sok helyen változott a rangsor, hiszen a Facebook, a Microsoft, valamint az Apple továbbra is szépen követi egymást. A hatodik helyen azonban már az Amazon jelenik meg, amely a Netflix elé tudott ugrani, utóbbi cég a TikTok tavalyi hetedik helyét örökölte meg, a YouTube maradt nyolcadik, míg a Twitter és a WhatsApp most megelőzte az Instragramot, amely emiatt kiszorult az első tízből. Jól látszik, hogy a Top 10 mezőnyét még mindig a közösségi platformok, valamint a hordozható kütyük gyártói (illetve az azok által használt szoftverek fejlesztői) uralják, a Microsoft egyedül képviseli a hagyományos szereplők táborát, bár az Apple is a régebbi nevek közé tartozik, ők azonban az elmúlt évtizedekben több komoly megújuláson mentek át.

Meglátjuk, a TikTok előrenyomulása meddig folytatódik, könnyen lehet, hogy az amerikai fél ezen platform ellen is szankciókkal küzd majd, ez azonban egyre inkább a felhasználók ellenérzését válthatja ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások