Nem csökkennek a grafikus kártyák árai

Nem csökkennek a grafikus kártyák árai

2022. január 7. 09:10, Péntek
Durván kétszer annyit kell fizetnünk értük, mint a gyártók által ajánlott ár.

Még novemberben írtunk arról, hogy a grafikus kártyák soron következő generációja nagy ugrást ígér, eközben azonban a felhasználókat sokkal jobban izgatja a jelenleg elérhető példányok magas ára. Ez a jelek szerint továbbra is megmarad, nem úgy tűnik, hogy az emelkedő trend a közeljövőben megtörik.

A napokban egy érdekes felmérés fontosabb eredményeit vehettük szemügyre egy német oldalon, amelyben az ottani főbb forgalmazók, így például a Mindfactory, a Caseking, valamint a Computeruniverse által szolgáltatott adatokra támaszkodva összegezték a jelenlegi generáció aktuális árait. Ebből rögtön kiderül, hogy a trend nem ért véget, az eredetileg tervezetthez képest jóval magasabb szint továbbra is velünk marad, hiszen a tavalyi év utolsó periódusában a némileg enyhülő chiphiány, a kártyák jobb elérhetősége ellenére is tovább emelkedtek az árszintek, emiatt pedig átlagosan csaknem kétszer annyit kellett kiadnunk az egyes példányokért, mint a gyártók által ajánlott hivatalos ár.

Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben kizárólag a friss generációba tartozó grafikus kártyákat, tehát a Radeon RX 6000- (RDNA 2), valamint az nVidia GeForce 3000-sorozat (Amper) tagjai jelennek meg, a régebbi fejlesztésekre ezúttal nem tértek ki. Megjegyzik, hogy az utolsó, nemrég lezárult negyedévben az elérhetőség terén komoly javulást láthattunk, ez azonban nem hozta lejjebb a forgalmazók árait, emiatt pedig felmerül annak lehetősége, hogy a chiphiány komoly enyhülése, illetve annak fokozatos megszűnése (amelyet 2023-ra, vagyis a jövő évre vetítenek előre) szintén nem hozza magával a sokak által remélt drasztikus változást. Könnyen lehet tehát, hogy a jelenlegi szintről már nem térünk vissza a korábbi állapotokhoz.

A helyzeten talán az Intel ARC-család befutása változtathat, amennyiben ugyanis egy komoly harmadik szereplő tör be a piacra, ez nagyobb versenyre késztetheti a meglévő párost.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások