Nagy ugrást ígérnek a következő grafikus kártyák

Nagy ugrást ígérnek a következő grafikus kártyák

2021. november 16. 17:53, Kedd
A teljesítmény mellett azonban a fizikai méret és a hűtési igény is növekedni fog.

Az AMD terveivel kapcsolatban a napokban arról írtunk, hogy a szerverek terén már 128 magos példányokkal készülnek, viszont a grafikus kártyák szegmensében is egymást követik az újabb és újabb hírek. Most mind az AMD, mind pedig az nVidia elképzeléseit kivesézhetjük, néhány érdekes hardveres részlettel.

A kiszivárogtatóként jól ismert Greymon55 osztotta meg friss értesüléseit saját Twitter-lapján az érdeklődőkkel, ezen rövid bejegyzésekben a jövőre várható generáció legerősebb tagjait villantja fel nekünk. A Radeon-család esetében azt láthatjuk, hogy a Navi 31 összesen 60 WGP-vel (workgroup processor) érkezik, amely 15360 shader ALU-t jelent, megtartva a jelenleg is alkalmazott, 256 bites memóriabuszt, amely legfeljebb 32 GB memóriát szolgálna ki, akár 512 MB Infinity Cache, valamint MCM-kialakítás kíséretében. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egyes komponensek eltérő gyártástechnológián készülnek majd, az AMD a jelek szerint 5 és 6 nanométeres csíkszélességet alkalmazna, amennyiben azonban sikerül ezen kártyákat 2,4-2,5 GHz-es órajellel piacra dobni, az FP32-műveletek terén akár 75 TFLOPs is elérhetőnek tűnik, bár az is nyilvánvaló, hogy a fogyasztás is alaposan megugrik, mint ahogy a hűtési rendszerrel kapcsolatos igények is növekednek majd.

A GeForce háza táján szintén dolgoznak az új sorozaton, annak képviselőin, amelyek nagyjából ugyanazon periódusban bukkannak majd fel a piacon. Az Ada Lovelace, azon belül is az AD102, monolitikus kialakítással futna be, egységesen 5 nanométeres gyártástechnológiával, 144 shader modullal, összesen 18432 CUDA-maggal. A memóriabusz 384 bites lenne, ezzel már az egyéb, kifejezetten sávszélesség-érzékeny feladatokra is alkalmas lenne a kártya, az órajel pedig valószínűleg 2,3 és 2,5 GHz között lenne, amivel 85 és 92 TLOPs közötti teljesítmény lenne elérhető. A fogyasztás terén még kissé a sötétben tapogatózunk, úgy tűnik azonban, hogy mindkét gyártó igénybe veszi majd a PCI Express 5.0 szabvány kisegítő csatlakozóját, és míg az AMD esetében 350 és 550 watt közé teszik az étvágyat, a csúcskategóriás GeForce 450 és 650 watt között helyezkedne el.

Mindkét sorozat a jövő év második felében jelenne meg, nagyjából egy év múlva – a felhasználók számára nyilván az lesz a nagy kérdés, hogy milyen árakon (és mennyiben) lesznek majd beszerezhetők ezek a kártyák.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások