PS1-játékot portoltak Game Boy Advance-re

PS1-játékot portoltak Game Boy Advance-re

2022. január 19. 09:12, Szerda
A szemünk előtt zajlik a retró-forradalom, a játékok terén érdekes portolások bukkannak fel.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy külsős fejlesztő jóvoltából már internetezésre is alkalmassá vált az eredeti Game Boy, amely komoly előrelépésnek tekinthető, bár mindenképpen garázsprojektről van szó, amely inkább érdekessége miatt vált ki nagyobb visszhangot. Most a Game Boy Advance és egy PS1-játék kapcsán beszélhetünk hasonló projektről, további tervekkel kiegészítve az eddigi eredményeket.

Egy kissé furcsa Twitter-bejegyzés, valamint az abban közölt YouTube-videó mutatja meg nekünk, hogy egyes fanatikusok mire képesek a régi kütyükkel. Ezúttal az eredeti Tomb Raider van soron, amely eredetileg a kilencvenes évek közepén jelent meg a piacon, először a Sega Saturn, majd pedig az MS-DOS és az első PlayStation-konzol támogatásával. A koros játék egy nyílt forráskódú projekt révén éledt újra, mégpedig nemcsak a fenti platformokon, de immár a Game Boy Advance hardverén is, bár ez utóbbi csak egy modder tevékenysége révén valósult meg, akit a komoly kihívás sem tántorított el a célkitűzés elérésétől. Az eredményt most az említett videóban vehetjük szemügyre, amely alább beágyazva is megtekinthető.


Jelen pillanatban nem a teljes játék próbálható ki a fenti kütyün, eddig ugyanis mindössze 3 pályát tettek elérhetővé a friss változaton belül. A tervek szerint idővel a teljes alkotás igénybe vehető lesz, bár egyelőre kérdés, hogy azt miként (és mennyiben) tudják majd feltuszkolni a megszokott, mindössze 32 MB-os kártyára, ez ugyanis legalább ennyire komoly kihívást jelent. Tervezik továbbá a Nintendo DS és DSi támogatását is, vagyis az OpenLara megfelelő változata ezen konzolokon is felbukkanhat majd.

A fenti hivatkozáson keresztül eljutunk a projekt GitHub-oldalára is, ahol a további platformok (Android, Nintendo Switch, 3DO, stb.) listáját is megtaláljuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások