Megadóztatja a kripto­valutákat Ausztria

Megadóztatja a kripto­valutákat Ausztria

2022. március 3. 10:42, Csütörtök
A bevezetett új előírások március 1. óta hatályosak és érdekesek lehetnek a magyar felhasználók, illetve döntéshozók számára is.

Ausztriában mostantól minden virtuális fizetőeszközt úgy kezelnek, mint a részvényeket és ezért 27,5 százalékos tőkenyereség adó vonatkozik azokra. Az új szabály visszamenőleg vonatkozik minden olyan digitális pénzre is, amelyeket 2021. február 28. óta vásárolt meg valaki. Az összes korábban beszerzett kriptovaluta viszont "örökölt vagyonnak" minősül.

Ausztriában a virtuális fizetőeszközöket eddig úgy kezelték, mint az aranyat vagy a műalkotásokat és a spekulatív üzletek kategóriába tartoztak. Ez azt jelentette, hogy bevallási kötelezettség terhelte azt, ha valaki egy esztendőn belül újra eladta a megvásárolt digitális pénzeket, az adó pedig 55 százalékos volt. Újdonság, hogy már csupán azok a nyereségek lesznek adókötelesek, amelyeket például az euróra való átváltással szerzett egy tulajdonos. Az egyes kriptovaluták közötti kereskedelem és csere adómentes lesz. 2023-tól az olyan platformoknak, mint a Bitpanda tőkenyereség adót kell fizetniük a virtuális fizetőeszközökből származó jövedelmük után.

Amennyiben valaki külföldre költözik, akkor is adóznia kell a 2022. március 1. után vásárolt digitális pénze után. Amennyiben az illető egy másik európai uniós tagállamba, például Magyarországra költözik, akkor csak azután lesz adóköteles, ha a kriptovalutát átcseréli más a törvény által elismert valutára egy szolgáltatásra vagy egy árucikkre. A törvény a jelenleg nagyon népszerű úgynevezett nem behelyettesíthető tokenekre (NFT) szintén virtuális fizetőeszközként tekint. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások, tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások