Kriptovaluta-lopásból finanszírozza rakéta­programját Észak-Korea

Kriptovaluta-lopásból finanszírozza rakéta­programját Észak-Korea

2022. február 7. 22:49, Hétfő
A hackerakciók az ország egyik fő bevételi forrását jelentik.

A Reuters számolt be az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legújabb jelentéséről, amelynek készítői azt állították, hogy az észak-koreai hackerek folyamatosan támadják a különböző bankokat hogy pénzt lopjanak, és ennek már több millió dollár látta kárát. Az ázsiai rezsim az atom- és a rakétaprogramjának kiépítését is a kriptovaluták eltulajdonításából finanszírozza.

A bizalmas ENSZ-jelentésben az olvasható, hogy még ha nem is ismertek atomtesztek vagy ballisztikus interkontinentális rakétaindítások, Észak-Korea akkor is kiépítette a hasadóanyagok gyártásával kapcsolatos képességeit. Az ázsiai állam az ehhez szükséges infrastruktúrát folyamatosan szinten tartja, sőt, fejleszti. Külföldről szerzik be a nyersanyagokat, a technikát és a tudást, illetve a tapasztalatot, ezzel párhuzamosan az ország igyekszik kutatási együttműködéseket kiépíteni és kibertevékenységeket végezni.

A Reuters rámutatott, hogy Phenjan számára mindig is fontos bevételi forrást jelentettek a hackertámadásokból szerzett pénzek. Így az észak-koreai hackerek tavaly legalább 7 támadást hajtottak végre kriptovaluta-platformok ellen, amelyek rendszereiből - a Chainalysis biztonsági és elemzőcég adatai alapján - közel 400 millió dollárt szereztek. 2020 és 2021 közepe között pedig több mint 50 millió dollárt loptak el legalább három kriptovaluta-tőzsdétől Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Észak-Korea egyelőre nem kommentálta a megjelent információkat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások