Nyomást gyakorol Salvadorra a Nemzetközi Valutaalap

Nyomást gyakorol Salvadorra a Nemzetközi Valutaalap

2022. január 26. 22:42, Szerda
Az okot a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való elismerése és alkalmazása jelenti.

Tavaly júniusban fogadta el a salvadori törvényhozás azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. A törvény szeptember 7-től lépett hatályba. Néhány nappal ezelőtt Nayib Bukele, Salvador elnöke 15 millió amerikai dollárért vásárolt 410 bitcoint, hogy így növelje meg az állam digitális pénzkészletét.

Most a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleményt adott ki, amelyben azért gyakorolt nyomást Salvadorra, hogy vegye ki az általa elfogadott hivatalos fizetőeszközök közül a bitcoint. A szervezet vezetői azzal érveltek, hogy a kriptovaluta elfogadása és használata komoly kockázatokat hordoz magában mindenekelőtt a közép-amerikai ország pénzügyi stabilitása és integritása, valamint a fogyasztóvédelem és az ahhoz kapcsolódó adózási szabályok szempontjából. Egyes igazgatók kifejezték aggodalmukat a bitcoin-alapú kötvények mögöttes kockázatai miatt.

Az IMF emellett rámutatott, hogy a Chivo nevű digitális pénztárca-alkalmazás és a bitcoin körüli gazdasági környezetet szigorúan kell szabályozni és ellenőrizni. Az állásfoglalás nem véletlenül született meg, a háttérben ugyanis az áll, hogy a Nemzetközi Valutaalap jelenleg is tárgyalásokat folytat Salvadorral egy 1,3 milliárd dolláros hitelcsomag nyújtásáról és a szervezet az ügyet folyósítási feltételként alkalmazza. Az egyelőre nem szivárgott ki, hogy Salvador mit reagál a szervezet lépésére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások