A játékvilág reakciója az ukrán-orosz háborúra

A játékvilág reakciója az ukrán-orosz háborúra

2022. március 5. 16:05, Szombat
A játékvilág is megmozdult az ukrán-orosz háború miatt és elkezdték komoly szankciókkal súlytani az ottani játékosokat.

Február 25-én olyasmi történt, amire szerintem sokan, az én generációm tagjai közül nem számítottak: háború tört ki Európában. Oroszország támadást indított Ukrajna ellen és jelen pillanatban sem tudjuk, mi lesz a vége a történetnek. Az erre hivatott szakértők naponta számolnak be arról, hogy a különböző gazdasági szankciók milyen hatással lehetnek az orosz gazdaságra, de mi inkább a játékvilágban megjelenő "ellenállást" vesszük sorra.

Nagyon kevés ugyanis most már azon játékipari szereplők száma, akik nem reagáltak valamilyen szinten a történtekre és most szépen sorba vesszük ezeket. Kezdjük rögtön egy pozitív hírrel. A háborús tematikára építő This War of Mine fejlesztői elsőként reagáltak az eseményekre és rögtön felajánlották a játékuk bevételeit az ukrán Vöröskereszt számára. A játékosok keddig 3 millió zlotyit, azaz 238 millió forintot hoztak össze, ami nagyon szép összeg. Tegnap a számláló 3.732.250 zlotyinál járt, így a héten meg lesz a 4 millió is.


A Bloober Team is az első között lépett és elérhetetlenné tette a játékait Oroszország és Fehéroroszország területén. Így a játékosok a The Medium és a Layers of Fear után az újabb alkotásokat sem tudják majd megvásárolni. Hasonló szankciót hozott a CD Project is, így a The Witcher-sorozat illetve a Cyberpunk 2077 is kivonult az orosz piacról. A Sony pedig egész egyszerűen nem tette elérhetővé a PS Store orosz részlegén a Gran Turismo 7-et.

Az ESL Pro League, az e-sport legnagyobb résztvevője úgy döntött, hogy a továbbiakban orosz csapatok nem indulhatnak a versenyeken. Ezen felül nem tartanak rendezvényeket Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Ukrajna területén.

Az Elctronic Arts eltávolította az összes orosz csapatot és a válogatottat a FIFA 22-ből illetve az NHL 22-ből is és már egyiket sem lehet beszerezni az EA felületeiről. Emellett tárgyalnak az orosz területen lévő disztribútorokkal is arról, hogy visszakérik a polcokról az összes EA játékot.

Végül pedig a Microsoft is bejelentette, hogy minden termékének árusítását és támogatását befejezi az orosz területeken. Ez nem csak a játékokra vonatozik, hanem például a Windows frissítéseire is. Jelenleg itt állunk, de feltehetően még nincs vége, hiszen naponta érkeznek közlemények és bejelentések a világ nagyvállalataitól vagy akár Hollywoodból is, így biztosan lesznek még szankciók a játékvilágban is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások