Végéhez közeledik az LCD tévék korszaka

Végéhez közeledik az LCD tévék korszaka

2022. május 30. 22:45, Hétfő
A Samsung Display nem gyárt több ilyen panelt, a cég 30 év után állítja le a tevékenységét.

A Samsung Electronics kijelzőgyártó részlege, a Samsung Display júniusban szállítja le a televíziókba szánt utolsó LCD-paneljeit. Ennek oka nagyon egyszerű: az üzletág veszteséges. A hírt a dél-koreai társaság szóvivője jelentette be. A régóta várt lépésre azért került sor, mert az LCD-TV-panelek ára folyamatosan csökken, ezzel együtt a terméken realizált haszon is elillant, ami a Samsung Display számára mostanra fenntarthatatlanná tette a gyártást. A paneleket egyetlen dél-koreai üzemben, Asanban állították elő.

Az LCD tévék a szegmens alját képviselik, a vezető gyártók már csak az OLED és QLED technológiát reklámozzák. Az Omdia piackutató cég becslése szerint a 43 hüvelykes LCD-panelek ára 2021 szeptemberétől idén májusig 46 százalékkal, míg az 55 hüvelykes és a 65 hüvelykes panelek ára egyaránt 34 százalékkal csökkent. Miközben a Samsung egykoron piacvezető pozíciója meggyengült és a 2014-es 22 százalékról fokozatosan 2 százalék körülire esett vissza, a kínai versenytársak állami támogatásokkal és adókedvezményekkel egyre inkább megerősítették pozíciójukat az iparágban.

A részleg már 2021 előtt is ki akart szállni a piacról, de részben a Samsung Electronics LCD-panel ellátási hiánya miatt kitartott. A Samsung Display 2021 áprilisában eladta a kínai Szucsouban működő LCD TV-panel üzletágát a TCL China Star Optoelectronics Technology Co., Ltd. vállalatnak. Choi Kwon-young, a Samsung Display ügyvezető alelnöke egy áprilisi konferenciahívás keretében már megerősítette, hogy a társaság az idén teljesen kivonul az LCD-TV-panelek gyártásából. A Samsung a jövőt a kvantumpontos technológiában látja.


Érdekes, hogy a társaság OLED fronton is bajban van, mert nem tudtak megállapodni az LG-vel a szállítási feltételekről. Ilyen terméket ők még idén biztosan nem gyártanak, azokat legnagyobb helyi riválisuktól veszik. A cég tavaly áprilisban rendelt paneleket az OLED- és a QLED-tévéihez. 2021 második feléig legalább egymillió nagy méretű OLED-panelt vásároltak, míg az idei esztendőre további 4 millió panelt terveztek venni - az utóbbi az LG éves gyártási mennyiségének a fele. Most a The Elec koreai hírportál azt írja a Samsung az idén már nem dob piacra több W-OLED televíziót, mivel nem tudtak megállapodni az LG Display képviselőivel a szállítási feltételekről.

A Samsung azt várta el, hogy az LG Display ugyanolyan áron adja át a W-OLED paneleket, mint azt az anyacégük, az LG Electronics kapja. Emellett volt még egy kérés: szerettek volna meghatározó szerepet vállalni a technológia továbbfejlesztésében. Az LG Display viszont attól tartott, hogy egy ilyen jellegű együttműködés túl nagy korlátozásokhoz vezetne. A Samsung végül úgy döntött, hogy idén csupán a meglévő Neo QLED-, Mini-LED-háttérvilágítású LCD- és QD-OLED-televízióik lesznek elérhetők a kínálatban, több W-OLED-panelekkel ellátott modell már nem. Az LG egyébként arra számít, hogy az idén 10 millió W-OLED-panelt tudnak kiszállítani a partnereknek, de a Samsung visszalépése miatt ez a mennyiség most le fog csökkenni 8 millió panelre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások