Nem tudja értékesíteni az 5G-licenceket Románia

Nem tudja értékesíteni az 5G-licenceket Románia

2022. június 28. 23:40, Kedd
Keleti szomszédunk jogszabály hiányában elhalasztja az 5G-aukciót.

Romániában az 5G-spektrum árverése az egyik olyan megvalósítandó cél, amelyet az ország gazdaságélénkítő terve szerint június 30-ig be kell fejezni. Sebastian Burduja digitális miniszter kifejtette, hogy az állam addig nem kezdheti meg az 5G-spektrum árverési eljárását, amíg annak az Európai Unió kommunikációs kódexe nem ad zöld utat. A politikus úgy vélte, hogy az árveréseket nem lehet elindítani, mivel a hírközlési törvényt megtámadta a helyi alkotmánybíróság és a román parlamentnek a jogszabályt újra jóvá kell hagynia és elvégeznie a szükséges korrekciókat. A törvény most a parlament előtt van, de a hatóságok várni akarnak arra, hogy ne érkezzen további panasz az alkotmánybírósághoz.

A késlekedések ellenére az ország távközlési hatósága, az ANCOM már felkészült az árverésre. Burduja szerint azonban a jogi keretet még véglegesíteni kell ahhoz, hogy az árverés megvalósulhasson.

Románia több éve számít az 5G-árverésekből származó bevételekre, de eddig nem tartotta be egyik, saját maga által kitűzött határidőt sem. Ez már önmagában is komoly probléma, de a késlekedések miatt az állam nem csupán az 5G-engedélyek eladásából származó 600 millió euróra becsült összeget veszíti el, hanem az európai uniós hírközlési kódex végrehajtásának elmulasztása miatt indított jogsértési eljárás keretében komoly bírságot is kockáztat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások