Közel azonos az Intel és az AMD új generációja

Közel azonos az Intel és az AMD új generációja

2022. szeptember 17. 07:27, Szombat
Egy új mérésben a most bemutatott példányokat tesztelték, az eredmény közel azonos.

Az elmúlt hetekben mind az Intel, mind pedig az AMD friss megoldásairól, azok fontosabb részleteiről beszámoltunk, legutóbb például arról írtunk, hogy picit lesz gyorsabb a Raptor Lake integrált grafikus vezérlője, legalábbis a közvetlen elődhöz képest. Most a két gyártó friss fejlesztéseit vetették össze, érdekes eredménnyel.

A kiszivárogtatóként jól ismert OneRaichu a napokban osztotta meg saját méréseinek fontosabb számait, valamint az ezekből levont következtetéseit. Ebből megtudjuk, hogy ő a nem kifejezetten asztali felhasználásra, hanem inkább a szervek felmérésére használt SPECCPU2017-tesztet futtatta le, mégpedig azonos, 3,6 GHz-es órajel mellett, amely némileg visszafogta az új processzorokat. A memória esetében is találunk néhány figyelmeztető jelet, a DDR5-4800 ugyanis nem ideális a Zen 4 tagjai számára, emiatt pedig a teszteket a 6000 MT/s-ra belőtt modulokkal is megismételte, hogy jobb eredményeket vehessünk szemügyre. Ezekből nagyjából fej-fej melletti versenyfutás rajzolódik ki, nincs egyértelmű győztes, bár a mindennapi, otthoni használat során némileg eltérő lehet majd a kép.

A pontos számokból tulajdonképpen azt láthatjuk, hogy az Intel Raptor Lake és az AMD Zen 4 egymáshoz nagyon közeli szintet ér el. Ez persze többek között az azonos órajelnek és magának a tesztnek köszönhető, így is gyorsan világossá vált azonban, hogy a Zen 4 gyorsítótára nagyon jó, emiatt az új chipek kevésbé függenek a memóriától, annak pontos típusától, viszont amennyiben az IPC ennyire közel van egymáshoz, sok múlik majd a valódi órajelen. Ezen a területen az Intel igyekszik magasabb szintet elérni, ám a valódi számokat majd csak a tulajdonképpeni megjelenést, a mindennapos felhasználás elindulását követően ismerjük csak meg.

Az Intel esetében a Gracemont-magokat is külön bemérték, ezek nyilván jóval az erősebb példányok mögött vannak, viszont az integer-számításoknál jól szerepelnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások